Reklama

Śródziemnomorskie puree z kotletem jagnięcym

odpowiednio dobrane dodatki sprawią, że puree ziemniaczane stanie się wykwintnym i interesującym daniem.

Kotlet jagnięcy

3 łyżki oleju słonecznikowego

8 kotletów jagnięcych

2 łyżki octu winnego

Pieprz, sól

1 łyżeczka miodu

1 szalotka

300 g pomidorów

Mięso doprawić solą i smażyć na rozgrzanym oleju 8 minut, obracając. Oprószyć pieprzem.

Ocet doprawić solą, pieprzem i miodem, dodać 2 lyżki oleju, wmieszać drobo pokrojoną szalotkę. Pomidory pokroić w plastry, polać sosem, oprószyć pieprzem.

Kotlety jagnięce podawać z sałatką z pomidorów i śródziemnomorskim puree ziemniaczanym.

Śródziemnomorskie puree z ziemniaków

Składniki:

Reklama

1 kg ziemniaków

Sól

3 łyżki oleju słonecznikowego

50 g orzeszków piniowych

50 g suszonych pomidorów

Pęczek bazylii

75 g parmezanu

200 ml mleka

Pieprz

 Ziemniaki obrać, poprzekrawać i ugotować w osolonej wodzie. Rozgrzać łyżkę oleju i uprażyć orzeszki piniowe. Listki bazylii zmiksować z 2 łyżkami oleju. Mleko, pokrojone pomidory i orzeszki piniowe zagotować w rondelku. Ziemniaki odcedzić, dodać mleko i zmiksowaną bazylię, ubić. Dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



 

 


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy