Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sposoby na łososia

Jest nie tylko jedną z najsmaczniejszych ryb, ale także przysmakiem, który bez wahania możesz podać na wykwintnej kolacji albo na zwykłe śniadanie. Twoje zdrowie też podziękuje ci za łososia w diecie.

Kiedyś polska kuchnia obfitowała w dania rybne i na pewno miało to zbawienny wpływ na zdrowie naszych przodków. Ryby to najbogatsze źródło tzw. dobrych tłuszczów - omega-3, omega-6, które są odpowiedzialne m.in. za profilaktykę chorób serca, stawów oraz budowę i działanie mięśni. To właśnie łosoś ma najwięcej tych składników, spośród ryb dostępnych u nas.

Reklama

Ta morska ryba zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego, serca i skóry. Jedna porcja łososia zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. A jeśli dodać do tych zalet wykwintny smak, trzeba mu wybaczyć... cenę. Zasługuje więc na godne miejsce na naszych stołach. 

Łosoś ma też, zaraz po śledziu i łupaczu, tendencję do uczulania. Jego białko jest niemal identyczne jak białko np. cielęciny, dlatego jest niewskazany dla osób, które wyeliminowały ją z diety. Na ilość łososia w diecie powinny również uważać kobiety w ciąży. Tygodniowa porcja nie powinna przekraczać 100 g.

W naleśnikach

Składniki: 300 g wędzonego łososia, rzeżucha, 400 g twarożku naturalnego, 2 łyżki musztardy dijon, sól, pieprz.
Ciasto: 3 jajka, 500 ml mleka, 250 g mąki, 1/2 wiązki szczypiorku, olej na patelnię.

Przygotowanie: Drobno posiekaj rzeżuchę. Twarożek wymieszaj z musztardą i 2/3 rzeżuchy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przygotuj ciasto naleśnikowe: Ubijaj jajka z mlekiem, dodając stopniowo mąkę tak, aby powstało gładkie ciasto. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i posól. Wysmaruj patelnię olejem, nalej chochelką trochę ciasta i obsmaż z obu stron do przyrumienienia. W ten sposób usmaż stopniowo cienkie naleśniki i poczekaj, aż trochę wystygną. Posmaruj naleśniki pastą z twarogu i dodaj po plasterku wędzonego łososia. l Zwiń w rożek, posyp resztą rzeżuchy i podawaj na ciepło. 

W zapiekance z ziemniakami

Składniki: 800 g ziemniaków, brokuł (różyczki), sól, żółta papryka, czerwona papryka, łyżka oleju roślinnego, 500 g filetów z łososia (bez skóry), 4 jajka, 400 ml śmietany (33 proc.), 100 g startego żółtego sera,  pieprz czarny mielony

Przygotowanie: Obierz ziemniaki i pokrój w mniejsze kawałki. Opłucz brokuła i podziel na różyczki. W posolonej wodzie gotuj przez chwilę ziemniaki, a następnie na minutę dołóż do nich brokuła. Odcedź wszystko. Opłucz paprykę, wyjmij nasiona, pokrój i obsmaż na małej ilości oleju. Oczyść łososia, pokrój w kostkę i wymieszaj w misie z ziemniakami, brokułem i papryką. Całość włóż do natłuszczonej brytfanki. Jajka ubij ze śmietaną i serem. Dopraw solą, pieprzem i równomiernie rozprowadź w brytfannie. Danie zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Pieczony w ziołach

Składniki: 800 g łososia (filet), łyżka soku z cytryny, łyżka mieszanki przypraw do ryb, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, po 2 wiązki: koperku, rozmarynu i tymianku l liście sałaty, ćwiartki cytryny, małe pomidorki do dekoracji, ewentualnie folia aluminiowa do pieczenia.

Przygotowanie: Łososia oczyść, z mięsa zdejmij skórę i ewentualnie wyjmij ości. Filet umyj, lekko osusz serwetką i pokrój na steki jednakowej wielkości. Pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut. Na patelni rozgrzej olej z masłem i opiecz porcje łososia z obu stron, po 5 minut z każdej strony. Jeśli chcesz, by mięso łososia było delikatniejsze: rozłóż filety na folii aluminiowej, posyp przyprawą do ryb i zawiń folię. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez 20 minut. Pieczonego łososia rozłóż na talerze. Opłucz koperek, rozmaryn i tymianek, wytrzep wodę i grubo posiekaj. Posyp ziołami łososia. Potrawę udekoruj liśćmi sałaty, cytryną i połówkami pomidorków.

W plastrach z warzywami

Składniki (na 4 porcje):  600 g łososia, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka siekanej pietruszki, sól, pieprz, marchew, pół cukinii, 2 łodygi selera naciowego, mały brokuł, por, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 200 ml kwaśnej śmietany, kilka gałązek koperku.

Przygotowanie: Pokrój łososia w cienkie plasterki. Wymieszaj olej z sokiem z cytryny, ziołami. Marynatę dopraw solą i pieprzem. Plastry łososia zwiń, włóż do marynaty i odstaw na 10 min. Potem włóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 min. Warzywa pokrój na kawałki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki wody i duś do miękkości. Wyciśnij czosnek, dodaj do kwaśnej śmietany razem z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj łososia z ciepłymi warzywami i sosem śmietanowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje