Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smakołyki z lasu

Grzyby – wbrew obiegowej opinii – zawierają białko, sole mineralne witaminy. Ale jedzmy tylko te, których jesteśmy na 100 proc. pewni.

Zupa z grzybów leśnych

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg dowolnych grzybów leśnych, 1 marchewka, 1/3 selera, 1 duża cebula, listek laurowy, sól,  pieprz, szczypta majeranku, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki kaszy perłowej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki pszennej. Do dekoracji: kilka gałązek świeżego rozmarynu lub koperku.

Reklama

Grzyby oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli grzyby mają zdrowe nóżki, nie wyrzucaj ich, lecz pokrój razem z kapeluszami. Marchewkę i seler oskrob, opłucz, po czym pokrój w kilkucentymetrowe cienkie paseczki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż na nim cebulę. Po minucie dodaj na patelnię pokrojone warzywa, chwilę smaż razem. Na koniec dodaj grzyby i dalej smaż aż się przyrumienią.

W tym czasie przełóż kaszę na gęste sito i dokładnie opłucz pod strumieniem bieżącej wody.

Po kilku minutach smażenia zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodaj opłukaną kaszę i wymieszaj. Zupę gotuj kolejne 30 minut. Na koniec zapraw zupę śmietaną połączoną z 1 łyżką mąki, dodaj majeranek, sól i pieprz.

Gotową zupę rozlej do talerzy, udekoruj świeżą zieleniną i od razu podawaj.

Kopytka z prawdziwkami

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 10 dag boczku wędzonego, 30 dag prawdziwków, świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, olej oraz masło do smażenia.

Prawdziwki oczyść, umyj, bardzo starannie osusz i pokrój w dość grube plastry. Ziemniaki ugotuj, dobrze odparuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia (możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, ale kopytka nie będą już tak pulchne i delikatne, także smak kopytek będzie nieco inny).

Zimne ziemniaki przepuść przez maszynkę lub zgnieć praską do ziemniaków. Następnie wyrób je z jajkami oraz przesianą mąką. Powstałe ciasto może nieco się lepić. Uformuj z niego wałeczek i pokrój na ukośne, niewielkie kawałki. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj minutę aż wypłyną.

Kopytka wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu tak, aby się nie posklejały.

Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w paseczki, dodaj do niego zioła i krótko przesmaż razem. Następnie przerzuć boczek z ziołami na oddzielny talerz, a na tej samej patelni po smażeniu boczku, z dodatkiem masła, usmaż prawdziwki na złoty kolor.

Gorące kopytka połącz z boczkiem oraz smażonymi grzybami. Wszystkie składniki delikatnie przemieszaj, rozłóż po porcji na talerze i od razu podawaj. Już na talerzach udekoruj danie świeżymi ziołami.

W pieczonych ziemniakach

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg mieszanych grzybów leśnych, 4 duże ziemniaki, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, 10 dag wędzonego boczku w plastrach, 1 łyżka siekanego świeżego lub suszonego majeranku, sól, pieprz, 3 łyżki masła. Do dekoracji: kilka gałązek świeżego majeranku Ponadto: folia aluminiowa

Ziemniaki dokładnie umyj, ponakłuwaj widelcem, osól, obłóż plasterkami czosnku i każdy osobno owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz na środkowym poziomie w temperaturze 200°C około 50 minut.

W tym samym czasie grzyby oczyść, szybko umyj i starannie osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, a po chwili smażenia dodaj grzyby, oprósz majerankiem i smaż jeszcze kilka minut razem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dopraw solą oraz pieprzem.

Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Następnie przekrój każdy na pół. Nakładaj na talerze po 2 połówki ziemniaków, a na wierzch każdej nałóż po porcji smażonych grzybów prosto z patelni, aby były jeszcze gorące.

Podawaj od razu z gałązkami świeżego majeranku, smażonym wędzonym boczkiem oraz kwaśną śmietaną, sosem majonezowym, tatarskim lub czosnkowym.

Potrawka grzybowa

Składniki na 4 porcje:7 5 dag mieszanych grzybów (np. podgrzybków, kurek, także pieczarek), 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek dymki, 30 dag kolorowej papryki, 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 3 łyżki masła, po 1 łyżeczce curry oraz mąki pszennej, 1 szklanka śmietany do zup, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

Grzyby oczyść, szybko opłucz i od razu starannie osusz, aby nie nasiąkły wodą. Większe grzyby pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz z łupin, a następnie posiekaj. Papryki przekrój wzdłuż, usuń pestki. Strąki opłucz i wraz z dymką potnij na kawałki. Fasolkę oczyść, wrzuć ją na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty. Odcedź. Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie przesmaż na nim czosnek i cebulę. Smaż krótko, aż staną się szkliste. Wtedy dołóż grzyby. Mieszając, smaż razem około 7-10 minut. Następnie oprósz curry mąką, krótko zasmaż.

Grzyby na patelni zalej szklanką wody. Poczekaj aż całość zacznie wrzeć, po czym zmniejsz płomień i duś wszystko pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie dolej śmietanę, przypraw sosem sojowym i miodem. Duś kolejne 5-8 minut.

Na drugiej patelni na oleju przesmaż warzywa, po czym dołóż je do grzybów. Mocno podgrzej, przypraw solą oraz pieprzem i od razu podawaj.

Wszystkie grzyby są jadalne – raport specjalny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje