Przejdź na stronę główną Interia.pl
Smaki z kociołka

Gulasz

Gulasz to prosta potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Różnorodne dodatki sprawią, że będziesz się cieszyć zawsze nowym daniem

Aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed smażeniem.

Reklama

Weź 1/2 szklanki sosu sojowego, 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 2 łyżki stołowe octu winnego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Włóż mięso na minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej, tym będzie smaczniejsze.

Rozgrzewający kociołek cygański

Składniki: po 40 dag mieszanego mięsa (wieprzowina, wołowina), 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 20 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 papryki (czerwona i żółta), przecier pomidorowy, łyżka ostrego ketchupu, pół szklanki pikantnego soku pomidorowego, szklanka bulionu, olej, pół szklanki czerwonego wina, ostra papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, sól.

Przygotowanie: Mięso pokrój w grubą kostkę. Posyp solą, pieprzem i oprósz papryką.

W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojony w kostkę boczek, włóż mięso i usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pieczarki, paprykę i posiekaną cebulę.

Całość smaż 10 minut, zalej bulionem i czerwonym winem. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, ostry ketchup i pikantny sok pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem sos posyp posiekaną kolendrą. Danie udekoruj świeżymi ziołami.

Myśliwski z grzybami

Składniki: garść suszonych grzybów, 60 dag wołowiny, łyżka masła, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz, cebulki piklowane, papryczka chili, puszka całych pomidorów.

Przygotowanie: Opłukane suszone grzyby zalej wodą i mocz przez minimum 2 godziny.Mięso pokrój w kostkę. Usmaż na oleju, a następnie duś pod przykryciem.  Namoczone grzyby odcedź na sitku, pokrój i zagotuj w wodzie, w której się moczyły. Kiedy grzyby się zagotują dodaj łyżkę masła i sól. Całość gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Po godzinie gotowania grzyby dodaj do mięsa, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj i gotuj jeszcze około 30 minut. Pod koniec duszenia mięsa, do innej miseczki wsyp 2 łyżki mąki i wlej zimną wodę, wymieszaj i wlej do mięsa. Zapraw gulasz i gotuj jeszcze 10 minut.

Drobiowy z brokułami

Składniki: 40 dag filetu z indyka, brokuł, cebula, łyżka masła, sól, pieprz, por, 2 szklanki rosołu, olej do smażenia, 4 łyżki śmietany, czerwona papryka, 2 łyżki mąki, koperek do dekoracji

Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojone w kostkę mięso. Brokuł umyj i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie wrzuć pokrojony w plasterki por i duś pod przykryciem około 10 minut.

Dodaj podsmażone mięso i paprykę. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody. Śmietanę wymieszaj, wlej do sosu i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj podzielony na różyczki brokuł, przypraw do smaku solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem udekoruj koperkiem.

Dowiedz się więcej na temat: gulasz

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje