Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smak mundialu

Mundialowe szaleństwo trafiło również do kuchni! Nie musisz fascynować się piłką nożną, by uczestniczyć w wydarzeniu, którym żyje cały świat. Zrób to na swój pyszny sposób!

  Tort czekoladowy "Piłka"

 

Reklama

Składniki:

200 g mielonych orzechów laskowych

4 jaja

Szczypta soli

Opakowanie cukru waniliowego

125 g cukru

15 g skrobi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g Nutelli

300 g masy marcepanowej

100 g mlecznej czekolady

Mielone orzechy lekko uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Okrągłą formę do pieczenia (20 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Kolejno dodawać żółtka.

Skrobię zmieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy.

Ciasto wlać do formy i piec w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 40 minut. Wyjąc, odstawić do ostygnięcia, uwolnić z formy, zdjąć papier. Przeciąć tak, aby powstały dwa blaty. Nutellę podgrzać i rozsmarować na dolnym blacie (zostawiając 2 łyżki). Nałożyć drugi blat i posmarować pozostała Nutellą.

Marcepan rozwałkować i wyciąć z niego 9 sześciokątów (7,5 cm O). 6 sześciokątów ułożyć na wierzchu tortu tak, aby w środku również postał sześciokąt. Pozostałe poprzecinać na pół (tak, aby powstały po dwa trapezy) i układać na bokach tortu (jak na zdjęciu). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wypełnić przestrzenie między marcepanem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje