Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słodkości od serca

Dla ukochanej osoby przygotuj deser lub ciasteczko w kształcie serca.

Lody waniliowe

Składniki na 2 porcje: 1/2 l śmietany kremówki 30 proc., 3 żółtka, 10 dag cukru, 2 białka, mała puszka ananasa, laska wanilii, pół tabliczki ciemnej czekolady, 1/4 tabliczki białej czekolady, kilka listków mięty do dekoracji,kilka wisienek kandyzowanych do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Śmietanę lekko ubij trzepaczką, tak aby nie była bardzo sztywna. W drugim naczyniu utrzyj żółtka z łyżką cukru na puszystą masę. Białka z resztą cukru ubij na sztywną pianę. Zmiksuj 15 dag ananasa w kostce lub plastrach. Wszystkie składniki połącz, dodaj miąższ wydrążony z laski wanilii, wymieszaj i wylej do pojemnika. Zamiast miksować ananasa możesz podsmażyć plastry w karmelu. Roztop 3 łyżki brązowego cukru na patelni, dodaj plastry ananasa i przesmaż w karmelu do momentu aż powstanie gęsty sos. Następnie posyp cynamonem i wystudź. Plastry ułóż na talerzu, a na nich - kulki lodów.

2. Gotowe lody wstaw do zamrażarki i pozostaw tam do całkowitego zamrożenia.

3. W osobnych naczyniach w kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę. Każdą wylej na płaską tackę wyłożoną folią spożywczą i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie, wyjmij ją z lodówki i za pomocą szablonu do ciastek powycinaj duże i małe serduszka.

4. Łyżką do lodów nakładaj do pucharków po 2-3 kulki deseru. Udekoruj krążkami ananasa, serduszkami wyciętymi z czekolady, listkami mięty oraz wisienkami.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 45 minut

Porcja: 380 kalorii

Pianka truskawkowa

Składniki na 2 porcje: 1/4 kg mrożonych truskawek, płaska łyżka żelatyny, opakowanie galaretki truskawkowej, 30 ml słodkiej śmietanki 30 proc., łyżka cukru pudru, 2 laski wanilii

Przygotowanie:

1. Truskawki rozmroź, odcedź. Kilka sztuk odłóż do dekoracji, resztę owoców zmiksuj, utrzyj blenderem lub rozgnieć widelcem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie odstaw w chłodne miejsce, aby przestygła i trochę stężała.

2. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Odłóż odrobinę śmietany do dekoracji (najlepiej wstaw ją do lodówki), resztę połącz z truskawkami oraz żelatyną. Gotową masę wylej na blachę (wcześniej wyłóż ją aluminiową folią) i wstaw do lodówki na 20 min. Dno blachy możesz dodatkowo wyłożyć biszkoptami, zaś wierzch pianki - połówkami truskawek. Następnie rozprowadź na piance tężejącą galaretkę i całość odstaw do lodówki jeszcze na co najmniej 30 min.

3. Po schłodzeniu wyjmij piankę truskawkową z blachy i wytnij z niej serduszka. Najlepiej użyć do tego blaszanych foremek, które uprzednio trzeba ogrzać (tak jak nóż do krojenia tortu). Zaraz po wykrojeniu serca foremkę trzeba usunąć. Dzięki temu serduszka będą kształtne, a brzegi deseru równe i gładkie.

4. Udekoruj deser wcześniej odłożoną i schłodzoną bitą śmietaną oraz laską wanilii. Podawaj od razu.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 240 kalorii

Serduszka faworkowe

Składniki na 2 porcje: 10 dag mąki, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka spirytusu, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, najlepiej kostka smalcu, cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej wprost na na stolnicę przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Połącz ją delikatnie ze śmietaną. Następnie zrób wgłębienie i dodawaj kolejno: żółtka, proszek do pieczenia, spirytus oraz szczyptę soli. Możesz dodać do ciasta także zmieloną gałkę muszkatołową. Ciasto wyrabiaj dłońmi - powinno być gładkie. Następnie rozwałkuj je partiami na bardzo cienkie placki.

2. Przygotuj dwie foremki w kształcie serduszek: jedną większą, drugą - o zbliżonym kształcie, ale nieco mniejszą. Z ciasta wycinaj najpierw duże serca, a w nich mniejsze, tak aby powstało serce z dziurką.

3. W garnku rozgrzej łuszcz do smażenia (okruszek ciasta wrzucony do garnka z tłuszczem powinien natychmiast zacząć się smażyć). Smaż serduszka w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wyjmuj każde serduszko ostrożnie łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4. Gdy serduszka ostygną, zwiąż je ozdobnym sznurkiem, oprósz cukrem pudrem z cynamonem.

Przygotowanie: 65 minut

Porcja: 410 kalorii

Różowe ptysie

Składniki na 2 porcje:

Na ciasto: łyżka masła, sól, 1/2 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 jajka

Na krem: 10 dag malin w syropie lub mrożonych, 10 dag twarożku, 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, łyżeczka skórki startej z cytryny, 1/3 pojemnika śmietany kremówki, listki świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Zagotuj 1/4 litra wody z dodatkiem masła, soli i 1/2 łyżki cukru. Do wrzątku wsyp szybkim ruchem całą mąkę. Ucieraj drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka. Następnie zdejmij garnek z ognia, lekko przestudź zawartość. Kolejno wbijaj po jednym jajku i ucieraj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Na koniec garnek przykryj i odstaw na 30 minut.

2. Użyj blachy do ciastek, która ma wgłębienia w kształcie serc. Wypełnij każde wgłębienie ciastem. Nagrzej piekarnik do temperatury 220° C. Włóż blachę z ciastem i piecz ciastka 15-20 minut. Serduszka wyjmij z piekarnika, gdy nie będą już gorące - przekrój je poziomo na pół i odstaw.

3. Mrożone maliny rozmrażaj w temperaturze pokojowej (nie w kuchence mikrofalowej, gorącej wodzie ani w piekarniku!). Jeśli używasz malin w syropie - osącz je na sicie. Maliny zmiksuj z twarożkiem, cukrem pudrem oraz startą skórką z cytryny. Śmietankę ubij na sztywno mikserem i wymieszaj z masą serową. Kremem napełniaj ptysie. Posyp cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami świeżej mięty.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 465 kalorii

Świat i Ludzie 6/2011

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje