Przejdź na stronę główną Interia.pl

Simit - tureckie bajgle

Wyglądają, jak bajgle z dużymi diurkami, ale ciasto jest bardziej zwarte, a gruba warstwa sezamu nadaje im pyszny smak. Pierwszy raz spotkałam się z simitami w Atenach, potem w Egipcie, gdzie często sprzedaje się je na ulicach, podobnie jak w Turcji.

Dawniej przed posypaniem krążków ziarnem sezamu zanurzałam je w roztrzepanym jajku. Ale ostatnio przeglądałam sporo przepisów i zauważyłam, że w Turcji wiele osób zanurza je w melasie z winogron lub granatów rozcieńczonej wodą. Podoba mi się ta metoda ponieważ simity lepiej się rumienią, a na powierzchni zostaje lekko słodki smak. W Turcji często dodaje się również mahlab (mahlep) - zmielone ziarna wiśni wonnej - dla dodatkowego smaku.

Reklama

Dobrym sposobem na to, aby sezam nie osypywał się z gotowych bajgli, jest posmarowanie ich białkiem z jajka podczas obracania po 20 minutach pieczenia. Wersja, którą podaję i w której wykorzystuje się mieszankę semoliny, mąki zwykłej i mąki z pełnego przemiału, nie jest oryginalnym tureckim przepisem, ale simity zrobione w ten sposób są pyszne! Jeśli chcesz, by ciasto było mniej zwarte użyj połowy zalecanej porcji zwykłej maki.

Składniki:

85 g semoliny

95  g mąki

330 g mąki pszennej z pełnego przemiału

1 ¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka mahlabu (opcjonalnie)

¾ łyżeczki drożdży instant

355 ml (1,5 szklanki) ciepłej wody

Łyżka syropu z agawy, syropu słodowego lub miodu

Jedno jajko roztrzepane, lub 2 łyżki melasy z winogron lub granatów, rozpuszczone w ¼ szklanki wody

100 g prażonych ziaren sezamu

Jedno białko z jajka (opcjonalnie)

1.  W dużej misce zmieszaj wszystkie rodzaje mąki, mahlab i sól. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj syrop z agawy lub miód.

2. Dodaj wodę i wyrabiaj za pomocą robota kuchennego na wolnych obrotach przez ok. 1 minutę. Odstaw ciasto na 5 minut. Zmień mieszadła (z łopatek na hak do ciasta drożdżowego) i wyrabiaj jeszcze 5 minut (możesz też wyrabiać ręcznie). Ciasto będzie gęste i lekko klejące. Odstaw je na 5 minut.

3. Posmaruj stolnicę olejem i uformuj ciasto w kulę. Odstaw ciasto w misce, pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 3 godz., aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

4. 2 blachy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem. W szerokiej misce roztrzep jajko z 2 łyżkami wody lub rozpuść melasę z wodą.

5. Ciasto podziel na 8-10 części i każdą uformuj w kulę. Przykryj i odstaw na 20 minut.

6. Każdą kulę roluj na wałek o długości 30-35 cm. Wałek skręć kilkakrotnie i połącz końce (dziurka w środku powinna mieć ok. 5 cm średnicy). Zanurz z obu stron w jajku lub melasie, następnie obtocz w ziarnach sezamu. Ułóż na blasze do pieczenia, zostawiając co najmniej 2 cm odstępu między bajglami. Odstaw na 20-30  minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C. Na dnie piekarnika umieść naczynie, wlej do niego szklankę wody. Piecz każdą partię simitów przez 30-35 minut (drugą partię możesz trzymać w lodówce, by nie wyrosła za bardzo przed pieczeniem). Obróć krążki po ok. 15-20 minutach. Możesz je też wtedy posmarować białkiem z jajka. Po 10 minutach usuń naczynie z wodą. Podawaj po ostudzeniu.

 Martha Rose Shulman


10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje