Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Sernik zebra

Sernik zebra to ciekawy efekt uzyskany przy małym wysiłku. Podajemy klasyczną, czekoladową wersję zebry i letnią - malinową.

Sernik zebra

Składniki:

250 g mąki

Reklama

250 g cukru

Sól

150 g masła

4 jajka

100 g czekolady

250 g twarogu

300 g śmietany

5 łyżek mleka

Sok z połowy cytryny

1,5 Opakowania budyniu waniliowego do gotowania

Mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i masło w kawałkach oraz jedno jajko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na krążek (ok. 32. cm) i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli.

 3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek i śmietanę umieścić w misce, wymieszać. Kolejno dodawać: żółtka, mleko, sok z cytryny, 150 g cukru i budyń, wmieszać pianę z białek.

Masę rozdzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z płynną czekoladą. Na środek formy nałożyć łyżkę ciemnej  masy, następnie łyżkę jasnej - również na środek tortownicy. W ten sposób - na przemian - nakładać obie masy (cały czas w to samo miejsce). Piec w 175 st. C 40-50 minut. Po 35 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto ostudzić przy uchylonym piekarniku. Uwolnić z formy.

 

Malinowa zebra

Składniki:

300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

300 g cukru

6 jaj

250 g masła

250 g malin

750 g twarogu

4 łyżki skrobi.

W misce umieścić: mąkę, proszek do pieczenia, sól, 50 g cukru, 1 jajko, 125 g masła w płatkach I 3 łyżki zimnej wody. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej na krążek o średnicy 35 cm. Okrągłą formę (26 cm) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W formie umieścić ciasto, docisnąć, formę wstawić na 30 minut do lodówki. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. 125 g masła utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodać 5 jaj. Wmieszać twaróg i 2 łyżki skrobi. 1/3 masy przełożyć do innej miski, wymieszać ze zmiksowanymi malinami i 2 łyżkami skrobi. Na środek formy nałożyć 3-4 łyżki jasnej masy, na to 2-3 łyżki masy malinowej. W ten sposób nałożyć całą masę serową. Piec w 175 st. C przez 50-60 minut.

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje