Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z karmelem

Sernik na zimno z karmelową nutą.

Składniki:

Reklama

125 g masła

250 g ciastek orzechowych

3 płaty żelatyny

650 g kremowego twarożku

 50 g + łyżka cukru

4 łyżki soku z cytryny

Łyżeczka aromatu waniliowego

220ml + 3 łyżki mleka

Pół opakowania budyniu o smaku karmelowym

6 cukierków toffi

Olej o formy

Masło roztopić, dodać pokruszone ciastka i umieścić mieszankę w posmarowanej olejem okrągłej formie. Docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić w chłodne miejsce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, cukier, sok z cytryny i aromat waniliowy wymieszać na gładką masę.

220 ml mleka zagotować i zrobić budyń.

Żelatynę odcisnąć, roztopić, dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą. 1/3 masy nałożyć na ciasto. Nałożyć kleksy budyniu, 1/3 masy, pozostały budyń i resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem, polać roztopionymi w gorącej kąpieli wodnej toffikami.

Dowiedz się więcej na temat: instrukcja wideo | sernik

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje