Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rzeżuchą witaj wiosnę

Nadaje się do zup, sosów, surówek, sałatek i serów. Jest też bogata w witaminy C, B1 i K ale przede wszystkim wprowadza do kuchni wiosnę. Przedstawiamy przepisy z rzeżuchą.

Zupa-krem z rzeżuchy

Reklama

Składniki na 4-6 porcji: 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, szklanka rzeżuchy , 4 duże ziemniaki, 3 łyżki śmietany 22 proc., 1/2 łyżki masła , sól , 2 jajka.

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 1,5 szklanki wrzątku. Dodać masło, ugotować. Pod koniec gotowania wymieszać z rzeżuchą (2 łyżki rzeżuchy odłożyć do dekoracji).

Całość zmiksować, rozprowadzić bulionem. Zupę ponownie zagotować. Zaprawić śmietaną. Posolić. Jajka włożyć do wrzątku, ugotować na twardo (około 9-10 minut). Wyjąć, przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Wokół brzegu zupy wysypać wianuszek z posiekanego jajka, środek udekorować odłożoną rzeżuchą. Natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 30 minut

1 porcja: 230 kcal

Zielone babeczki

Składniki na 6 porcji: siekane zioła: natka, koper, szczypior i rzeżucha, 150 ml śmietany 30 proc., 15 dag. białego sera, 2 pomidory, 1 łyżka żelatyny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietanę ubić, połączyć z żelatyna, serem i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Serek ziołowy przełożyć do foremek i wstawić na min. 1 h. do lodówki. Podawać położone na pomidorach i udekorowane rzeżucha.

Czas przygotowania: 90 min.

1 porcja: 185 kcal

Roladki z kurczaka z rzeżuchą

Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka, papryka czerwona, cebula, rzeżucha, słodka papryka w proszku, przyprawa zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła.

Przyrządzanie: Pierś kurczaka przeciąć na połówki. Każdą cienko rozbić, posolić i popieprzyć. Na mięsie ułożyć pocięte w paski kawałki papryki i kiełki rzeżuchy. Zwinąć roladki, spiąć je lub związać nitką. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę. Roladki przesmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Następnie ogień zmniejszyć, roladki podlać łyżką wody, obsypać cebulą, dodać łyżkę masła. Przykryć. Dusić ok. 15 minut. Danie podawać posypane surowymi kiełkami.

Czas przygotowania: 40 min.

1 porcja: 350 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: rzeżucha | wiosna w kuchni

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje