Reklama

Rozmaitości z pieca

Wystarczy kilka składników i ulubione przyprawy, by wyczarować oryginalną zapiekankę.

Zapiekanka góralska

Składniki na 4-6 porcji: 6 dużych ziemniaków, 6 dużych pieczarek, 3 strąki papryki (czerwona, zielona i żółta), 20 dag żółtego sera, 20 dag kiełbasy, 15 dag boczku, 1 duża cebula, 3 łyżki oleju, 1 pęczek natki pietruszki, ostra papryka w proszku, sól, pieprz.

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, usmażyć pieczarki. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w słupki.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę umyć, bardzo dokładnie osuszyć, drobno posiekać i wymieszać z tartym serem. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek pociąć w kostkę. Naczynie żaroodporne starannie posmarować olejem.

Reklama

Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków. Na nich usmażone pieczarki, potem plastry kiełbasy i boczku oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką i kawałkami papryki. Zapiekać przez ok. 20 minut w temp. 180ºC.

Zapiekanka rybna z makaronem

Składniki na 4 porcje: 2 duże porcje makaronu, 1 brokuł, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, 3 pomidory, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany 30%, 4-5 jajek, świeżo tarta gałka muszkatołowa, 15 dag żółtego sera, 2-3 łyżki masła.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zahartować, starannie odcedzić, ostudzić. Pomidory pokroić w ósemki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skóry). Brokuły umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 2-3 minuty.

Rybę rozmrozić (możemy oczywiście użyć świeżej ryby). Formę żaroodporną do zapiekania wysmarować masłem. Układać w niej warstwami makaron, rybę, brokuły i pomidory.

Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką, masą zalać warzywa, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika (170ºC) na 30-40 minut.

Zapiekanka marokańska

Składniki na 4 porcje: 25 dag marchewki, 1 pęczek dymki, 50 dag pomidorów, 40 dag filetów z kurczaka, 1/2 litra bulionu, 25 dag kaszki kuskus, 1 łyżka masła, po 1/2 łyżeczki cynamonu i chili, po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry, 10 dag sera feta.

Warzywa oczyścić, pokroić - marchewkę w kostkę, pomidory w cząstki. Cebulki i szczypior posiekać. Mięso pokroić w plastry, posolić i popieprzyć. Marchewkę zalać bulionem, gotować ok. 5-10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać kuskus, dodać masło i cynamon. Odstawić na 10 minut.

Mięso przesmażyć. Na olej po smażeniu mięsa wsypać chili, kmin rzymski i kolendrę. Dodać pomidory i dymkę, poddusić, wymieszać z kuskusem. Przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć mięso, posypać pokruszoną fetą.

Zapiekać (180ºC) 20 minut.

Ryba w marchewce

Składniki na 4 porcje: 80 dag marchewki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 80 dag filetów z mintaja lub innej białej ryby, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól, pieprz.

Rybę umyć, osuszyć, podzielić na nieduże części, oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki.

Marchewki obrać, umyć, osuszyć, ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (wywar zachować). Gdy lekko przestygną, pokroić w niezbyt grube plasterki. Szklankę wywaru z gotowania zaprawić zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać do niego sos i ułożyć na nim rybę i plastry marchewki. Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez ok. 25 minut.

Zapiekanka rzymska z pomidorami

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 4 duże pomidory , 25 dag szynki, 25 dag twarogu, 1 cebula, 1 szklanka bulionu z kostki, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Szynkę pokroić w paski. Ser pokruszyć. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, szynkę, pomidory, ser i cebulę. Zalać zapiekankę bulionem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika, zapiekać 35 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut.

Zapiekanka z mielonym mięsem

Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa (może być mieszane), 3 małe cukinie, 1 bakłażan, 3 duże pomidory, 1-2 średnie cebule, 3 ziemniaki, olej, 1 ząbek czosnku, oregano, 3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki siekanej zieleniny, 10 dag tartego żółtego sera, 2 łyżki masła, pieprz, sól.

Rozgrzać olej, dodać masło. Zeszklić posiekaną czosnek i cebulę, mieszając. Dodać mięso, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodać zieleninę, wymieszać.

Cukinie, bakłażan, ziemniaki i pomidory pokroić w plastry. Warzywa układać warstwami na przemian z mięsem. Posypać serem. Zapiekać około godziny w temp. 190ºC.


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | zapiekanka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy