Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rillette z sardynek

Wędzone sardynki można dostać z łatwością, a jeśli lubisz ryby (szczególnie jeśli starasz się jeść więcej tłustych ryb ze względu na wysoką zawartość omega-3), powinny obowiązkowo znaleźć się w twojej spiżarni. Najlepszym wyborem, będą sardynki łowione w Pacyfiku.

Rillette z sardynek (podobnie jak innych rodzajów rillette) możesz użyć do smarowania chleba lub krakersów, albo do nadziewania papryki, liści endywii lub pomidorów. Doskonale smakują też z soczewicą. Śmietana jest dodatkiem opcjonalnym, ale zalecanym. Doskonale wzbogaca smak i lekko rozrzedza mieszankę.

Reklama

 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

17 dag sardynek w oliwie

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki greckiego jogurtu

1 łyżka śmietany

1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku)

1-2 łyżki siekanego szczypiorku (do smaku)

Świeżo zmielony pieprz

Sardynki umieść w misce i rozgnieć widelcem. Dodaj oliwę, jogurt i śmietanę. Dopraw sokiem z cytryny, szczypiorkiem i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę.  Wyjmij z lodówki na 30 minut przed podaniem.

Martha Rose Shulman

Simit - tureckie bajgle

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje