Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ranking Gwiazdek Michelin

Gwiazdki przyznawane przez kulinarnych inspektorów Michelin to najbardziej pożądane odznaczenia wśród światowych restauratorów. Już samo znalezienie się w Czerwonym Przewodniku Michelin jest gwarancją świetnej kuchni - zdobycie gwiazdek to dowód osiągnięcia kulinarnego mistrzostwa. W tym roku szanse na to mają również restauracje w Warszawie i Krakowie.

Michelin opublikował najnowszy ranking krajów i miast pokazujący liczbę otrzymanych przez nie gwiazdek Michelin. Bezkonkurencyjna jest Francja. Lokale gastronomiczne w tym kraju zdobyły 547 gwiazdek. Na drugim miejscu znalazła się Japonia - 347 gwiazdek, a na trzecim Włochy - 272 gwiazdki. Szwajcaria, mimo, że ma jedynie 84 gwiazdki, posiada najwięcej gwiazdek, gdybyśmy przeliczyli je na głowę mieszkańca.

Reklama

Restauracja z trzema gwiazdkami to szczyt marzeń każdego właściciela lokalu i kucharza. Na całym świecie jest ich zaledwie 84. Tutaj również króluje Francja, która posiada ich 25. Kiedy w Środkowo-Wschodniej Europie jedynie dwie restauracje w Czechach mogą pochwalić się jedną gwiazdką Michelin, to tylko w samej VIII dzielnicy Paryża trzema gwiazdkami szczycą się 4 restauracje. Jeśli chodzi o miasta, to prawdziwym liderem jest stolica Japonii - Tokio, która posiada aż 197 gwiazdkowych restauracji!

W marcu dowiemy się, czy Polska dołączy do krajów mogących pochwalić się najwyższej klasy restauracjami. W ubiegłorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin po europejskich miastach "Main Cities of Europe 2009" znajdują się 32 polskie restauracje serwujące rozmaite kuchnie. Po 16 z Warszawy i z Krakowa. Jedna z warszawskich restauracji U kucharzy została wyróżniona symbolem Bib Gourmand, wskazującym na wyśmienitą kuchnię

w korzystnej cenie. Jest więc szansa, że w kolejnym przewodniku "Main Cities of Europe 2010", który ukaże się już w marcu, gwiazdka Michelin zaświeci także nad którąś z naszych rodzimych restauracji.

Aby tak się stało dana restauracja musi nieustannie świadczyć usługi na najwyższym poziomie, ponieważ każdy z klientów może okazać się inspektorem Michelin. Inspektorzy Michelin to anonimowi eksperci z całego świata, regularnie oceniający usługi kulinarne oraz hotelarskie. Ujawniają się tylko wtedy, gdy potrzebują uzyskania dodatkowych informacji o lokalu, zawsze po uregulowaniu rachunku w restauracji lub hotelu. W trakcie korzystania z usług zachowują się jak przeciętni klienci. Pięć zasad, którymi inspektorzy kierują się w trakcie wyboru lokalu, to: anonimowość, obiektywność, staranna selekcja lokalu, coroczne aktualizacje oraz stałość poziomu usług.

Wiele osób może stawiać sobie pytanie, co oznaczają poszczególne gwiazdki. Od 75 lat ich definicja pozostaje niezmienna. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie gwiazdki oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, natomiast trzy gwiazdki - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży by zjeść w wyróżnionym lokalu. Trzeba także zaznaczyć, iż gwiazdki to jedynie ocena tego co znajduje się na talerzu klienta. Takie atrybuty lokalu, jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są oddzielnym symbolem skrzyżowanego widelca i łyżki.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje