Przejdź na stronę główną Interia.pl

Posypka do ciasta w trzech wariantach

Z mąki, masła, cukru i szczypty soli można w okamgnieniu wyczarować pyszną posypkę do ciasta.


 Jest tak dobra, że wiele osób dosłownie oskubuje z niej ciasto, często nie jedząc reszty. Ale jeśli klasyczna wersja tego przysmaku już cię znużyła, możesz ozdobić ciasto bardziej pomysłowymi wariantami.

Reklama

 Specjalnie dobrane dodatki mogą sprawić, że twoja posypka będzie jeszcze lepsza, możesz też stworzyć oryginalne połączenia, które zaskoczą twoich gości.

  Wersja klasyczna, czyli podstawowy przepis na posypkę

 Robi się ją szybko i każde ciasto smakuje z nią doskonale. Może być bazą dla dalszych eksperymentów kulinarnych

Składniki:

300 g mąki

150 g masła

150 g cukru

Szczypta soli

1 żółtko

  Aby pogłębić smak możesz dodać składniki, które proponujemy poniżej.

Posypka do ciasta - podwójnie kakaowa

  Aby stworzyć kakaową posypkę, wymieszaj: 300 g mąki, 4 łyżki kakao, szczyptę cynamonu, szczyptę soli, opakowanie cukru waniliowego i 150 g cukru. Dodaj żółtko i 150 g stopionego masła. Wszystkie składniki wyrób na posypkę.




  Posypka do ciasta - z orientalnymi przyprawami

To naprawdę odważna wersja posypki. Zmieszaj 300 g mąki, 1 łyżeczkę kardamonu, pół łyżeczki płatków chili,szczyptę soli, opakowanie cukru waniliowego i 150 g cukru. Dodaj żółtko i 150 g stopionego masła. Wszystkie składniki wyrób na posypkę.




Posypka do ciasta - bardzo chrupiąca

100 g masła roztopić w rondelku. Dodać 75 g brązowego cukru i 150 g musli, skarmelizować i wylać na papier do pieczenia. Ostudzić i pokruszyć. Posypać ciasto.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje