Reklama

Placuszki, racuszki

Na deser i na pożywny obiad. Z owocami lub z mięsem. Błyskawiczne lub na wyrośniętych drożdżach. Poznaj nowe przepisy!

 Racuszki ziemniaczane na drożdżach z sosem śmietanowym


Składniki:

200 ml mleka

20 g drożdży

250 g ziemniaków

250 g mąki

1 łyżeczka cukru

Sól

2 jaja

1 cebula

125 g korniszonów

250 g pieczarek

600 g schabu

3 łyżki oliwy

Pieprz

300 ml bulionu

200 g śmietany

3 łyżki musztardy

Cukier

25 g sklarowanego masła

Oregano do dekoracji

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać i utrzeć. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać ziemniaki, mleko z drożdżami i jajka. Wszystko wyrobić, najlepiej ręcznie. Odstawić na 50 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, korniszony i pieczarki w plasterki, mięso w paski.

Reklama

Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pieczarki, a następnie cebulę. Dodać korniszony i mięso, wlać bulion i śmietanę. Dodać musztardę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 10-12 minut.

Na patelni rozgrzać sklarowane masło i porcjami smażyć placki na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 


 

Racuchy bananowe w 20 minut

Składniki na 1 porcję:

50 g mąki pszennej razowej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

75 ml maślanki

Szczypta soli

Pół banana

10 g masła

Łyżeczka orzechów pistacjowych

Łyżeczka syropu klonowego\

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do maślanki, posolić. Banana obrać, pokroić na 12 plasterków. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Ciasto nakładać porcjami, na ciasto nakładac plasteki banana. Smażyć z obu stron 2-3 minuty. Posypać posiekanymi pistacjami, polać syropem klonowym.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Racuszki jabłkowe na maślance

Składniki:

60-75 g masła

2 jabłka

2-3 łyżki soku z cytryny

2 jajka

30 g cukru

Szczypta soli

0,25 l maślanki

280 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g jogurtu waniliowego

Cytryna i melisa do dekoracji

40 g masła roztopić i ostudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Jajka utrzeć z cukrem i solą. Dodać maślankę i stopione masło. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta, a na nie  - plasterki jabłka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem waniliowym.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta







Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy