Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placuszki, racuszki

Na deser i na pożywny obiad. Z owocami lub z mięsem. Błyskawiczne lub na wyrośniętych drożdżach. Poznaj nowe przepisy!

 Racuszki ziemniaczane na drożdżach z sosem śmietanowym


Reklama

Składniki:

200 ml mleka

20 g drożdży

250 g ziemniaków

250 g mąki

1 łyżeczka cukru

Sól

2 jaja

1 cebula

125 g korniszonów

250 g pieczarek

600 g schabu

3 łyżki oliwy

Pieprz

300 ml bulionu

200 g śmietany

3 łyżki musztardy

Cukier

25 g sklarowanego masła

Oregano do dekoracji

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać i utrzeć. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać ziemniaki, mleko z drożdżami i jajka. Wszystko wyrobić, najlepiej ręcznie. Odstawić na 50 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, korniszony i pieczarki w plasterki, mięso w paski.

Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pieczarki, a następnie cebulę. Dodać korniszony i mięso, wlać bulion i śmietanę. Dodać musztardę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 10-12 minut.

Na patelni rozgrzać sklarowane masło i porcjami smażyć placki na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje