Reklama

Pierogi z ziemniakami

Delikatne ciasto, pyszne nadzienie.

Składniki:

600 g ziemniaków

200 g boczku

200 g mąki

2 jajka

400 g creme fraiche

5 szt. cebuli

200 g masła

4 łyżki oliwy z oliwek

 Sól, pieprz

Zobacz, jak krok po kroku przygotować pierogi:

Ugotuj ziemniaki. Podsmaż boczek na złoty kolor. Na pozostałym tłuszczu zrumień cebulę. Ugnieć ziemniaki dopraw. Dodaj cebulę i boczek.

Do mąki dodaj jaka i wodę, wyrabiaj ciasto (gotowe nie powinno się kleić do dłoni).  Odstaw na 30-40 minut. 

Rozwałkuj ciasto na grubość 1-1,5 mm. Szklanką wytnij kółka, nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2-3 minuty.

Reklama

Podawaj z masłem lub creme fraiche. Posyp smażoną cebulą.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: pierogi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy