Przejdź na stronę główną Interia.pl
Perfekcyjny kurczak z rożna

Przepis Iny Garten

Zachwycająca Ina Garten wie, jak w prosty, lecz stylowy sposób podejmować swoich gości. Oto jeden z jej przepisów.

Składniki:

Reklama

- kurczak (ok.2,5kg)

- sól

- świeżo mielony pieprz

- 1 pęczek świeżego tymianku

- 1 cytryna

- 1 główka czosnku

- 30g masła, miękkiego

- 1 duża cebula, pokrojona na plasterki

- 4 marchewki

- koper włoski

- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 210°c. Usuń podroby kurczaka, dokładnie umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Szczodrze dopraw solą i pieprzem wnętrze kurczaka. Włóż tymianek, obie połówki cytryny I czosnek. Nasmaruj kurczaka masłem i ponownie posyp solą i pieprzem.

Zwiąż nogi razem przy pomocy sznurka i wepchnij skrzydełka pod spód. Umieść cebulę, marchewki i koper włoski w naczyniu do pieczenia. Posyp solą i pieprzem i pozostałym tymiankiem, skrop oliwą. Na środku ułóż kurczaka.

Piecz kurczaka przez 1,5h, aż wypłyną soki gdy przekroisz nóżkę lub skrzydełko. Przełóż mięso wraz z warzywami na duży talerz, przykryj folią aluminiową na około 20 minut. Podawaj.

Przepis Iny Garten pochodzi z programu ,,Bosonoga Contessa - powrót do klasyki", który można oglądać w Polsat Food Network od 1 listopada. W soboty i niedziele w godzinach 13:00 (2 odcinki) oraz od 18:00 (4 odcinki), oraz w dni powszednie, po 2 odcinki w godzinach 08:05, 13:00 i 19:00.  


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje