Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pasta i basta!

Koniec wakacji to nie koniec lata! Zamiast wracać wspomnieniami do błogich chwil, korzystaj z wrześniowych dobrodziejstw. Chrup soczystą cukinię lub rozpieszczaj zmysły efektownym raviolo, otulonym kremowym żółtkiem. Spróbuj karmelizowanych na maśle węgierek z chrupiącymi pierożkami nadziewanymi ricottą.

Powroty z wakacji bywają bolesne. Ciężko skupić się na pracy, kiedy wspomnienia galopują ku rozgrzanym plażom, górskim wędrówkom czy rejsom po jeziorach. Sterta powakacyjnych zaległości i nowe zawodowe plany wymagają mnóstwa zapału, podczas gdy ten "nie wrócił" jeszcze z urlopu. Tryskaniu energią nie sprzyjają także coraz skromniejsze dawki promieni słonecznych oraz coraz chłodniejsze wrześniowe wieczory. Dlatego zamiast zarzucać się mnóstwem obowiązków i dopisywać do listy kolejne rzeczy do zrobienia, oddaj się prostym przyjemnościom. Wrześniowe menu zaplanuj tak, by było proste, szybkie i kojące. Przygotuj najprostszy makaron, wszak zagniatanie ciasta ma właściwości terapeutyczne. A potem, z kocem otulającym ramiona i miską pasty w dłoniach, delektuj się babim latem. Ma sporo do zaoferowania.

MENU

Reklama

Ciasto makaronowe uniwersalne, koszt jednej porcji: 1,25 zł

Tagliatelle z pesto orzechowym i grillowaną cukinią, koszt jednej porcji: 4,50 zł

Raviolo z płynnym żółtkiem, koszt jednej porcji: 4,50 zł

Smażone ravioli z waniliową ricottą i węgierkami na maśle, koszt jednej porcji: 5,50 zł

Ciasto makaronowe uniwersalne

Podstawowe ciasto na makaron składa się tylko z mąki, jajek i soli. Zrobisz z niego świeży makaron, włoskie ravioli czy lasagne. Wyrobione ciasto zawinięte w folię wytrzyma w lodówce dobę.

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut odpoczywania ciasta

Składniki: 200 g mąki pszennej (najlepiej włoskiej typu 00) + mąka do podsypania, 2 jajka, żółtko, szczypta soli

1. Mąkę wymieszaj z solą i uformuj z niej kopczyk z zagłębieniem pośrodku. Jajka i żółtko roztrzep z 2 łyżkami zimnej wody.

2. Masę przelej w zagłębienie i zacznij mieszać z mąką. Zagniataj ciasto tak, by było zwarte i elastyczne. Potrwa to ok. 10 minut. Jeśli jest zbyt elastyczne, podsyp je mąką, jeśli zbyt suche, wyrabiając je, co jakiś czas zwilżaj ręce wodą.

3. Gotowe uformuj w kulę. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę.

4. Potem podziel ciasto na porcje. Każdą rozgnieć i podsypując mąką, rozwałkuj jak najcieniej.

5. Jeśli przygotowujesz ravioli, wyłóż farsz na płaty i od razu sklej pierożki. Jeżeli robisz makaron, przed pocięciem ciasta w ulubiony kształt pozwól płatom przeschnąć 5-10 minut.

* Możesz zagnieść makaron tylko z mąki i wody. Wtedy zwykłą mąkę koniecznie wymieszaj w proporcji pół na pół z semoliną, czyli mąką z pszenicy twardej durum.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje