Reklama

​Papryki nadziewane pęczakiem

Przepadam za nadziewanymi warzywami - świetnie wyglądają, dobrze smakują i dają wręcz nieskończone pole do popisu, jeśli chodzi o składniki farszu. Jako bazę wykorzystuję różne kasze, do których dodaję warzywa, a całość doprawiam serami i pachnącymi ziołami.

Składniki na 4 papryki:
·  4 duże papryki w dowolnym kolorze
·  ¾ szklanki pęczaku
·  1 łyżeczka lub ½ kostki bulionu warzywnego dobrej jakości
·  250 g pieczarek
·  1 duży por
·  1 ząbek czosnku
·  2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
·  100 g wędzonego żółtego sera bez podpuszczki zwierzęcej
·  ½ łyżeczki soli
·  ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
·  ½ łyżeczki słodkiej papryki
·  ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Na sos pomidorowy:
·  1 kg pomidorów
·  1 ząbek czosnku
·  ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
·  2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
·  2 łyżki posiekanego świeżego oregano
·  ½ łyżeczki brązowego cukru
·  ½ łyżeczki soli
·  ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Reklama

Papryki myjemy, a potem przekrawamy w poprzek - w taki sposób, aby przy jednej połówce został w całości ogonek. Usuwamy nasiona.

Pęczak gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem bulionu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, odcedzamy.

Pieczarki obieramy, kroimy w grube plasterki. Tak samo postępujemy z porem.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy por, solimy, aby puścił sok. Dodajemy pieczarki. Zwiększamy ogień, odparowujemy nadmiar płynu.

Kaszę mieszamy z usmażonymi warzywami, wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, gałką i słodką papryką. Dodajemy ser starty na tarce.

Farsz nakładamy do połówek papryk, które ustawiamy na sosie pomidorowym.

Przygotowanie sosu: pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. 

Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami oraz przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku.

Przekładamy razem z całym płynem do płaskiego naczynia do zapiekania.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Zapiekamy około 45 minut, aż papryki będą miękkie, a nadzienie ładnie zrumienione.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy