Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pączki z dżemem malinowym

Nie tylko na Tłusty Czwartek.


Stopień trudności: średni

Reklama

Czas przygotowania: 1h 40 min

Czas gotowania: 20 min

Ilość porcji: 12

 Składniki:

2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego

2 x ¼ łyżeczki suchych drożdży instant

1/3 szklanki cukru

3 jajka, w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej

Olej roślinny do smażenia

½ szklanki cukru wymieszanego z ¼ łyżeczki cynamonu do posypania

½ szklanki gęstego dżemu malinowego


1. Mleko, drożdże, cukier i jajka połącz w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta. Stopniowo dodawaj masło, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz miksera, ugniataj nim ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, tj. przez około 5 minut. Jeśli robisz to ręką, mieszaj aż do momentu, gdy zacznie to sprawiać trudność. Przełóż ciasto na lekko posypany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozprowadź niewielką ilość oleju w misce i umieść w niej ciasto, a następnie przykryj miskę folią do żywności. Pozostaw ciasto do rośnięcia na min. 2 godziny. Możesz też pozostawić je na noc.

2. Wyjmij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Używając foremki, wytnij 12 jednakowych pączków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj blachę folią do żywności i pozwól pączkom rosnąć przez 45 minut, jeśli ciasto było w temperaturze pokojowej lub przez  1 godzinę, jeśli było przetrzymywane w lodówce.

3. W głębokim garnku rozgrzej olej (powinien wypełniać garnek do poziomu ok. 8 cm)  do 180 stopni (użyj termometru). Wyłóż blachę papierowymi ręcznikami i postaw na niej stojak do chłodzenia. Pączki wkładaj do oleju za pomocą łyżki durszlakowej. Włóż
 jak najwięcej pączków na raz, ale pamiętaj też, aby pozostało między nimi ok. 3 cm wolnej przestrzeni. Smaż je przez około 4 minuty, a następnie przekręć na drugą stronę i smaż przez następne 4 minuty. Używając łyżki durszlakowej wyjmij pączki z oleju i przełóż na stojak  do chłodzenia, aby odciekły. Następnie, kiedy będą jeszcze ciepłe, zanurz je w posypce z cukru i cynamonu, a potem odłóż znów na stojak do wystygnięcia.

4. Napełnij pączki dżemem, każdy ok. 2 łyżeczkami (użyj końcówki do pączków lub eklerów).    

Pączki najlepiej smakują tego samego dnia, którego są przygotowywane.

W Tłusty Czwartek 12 lutego kanał Polsat Food Network zaprasza na 24 godziny emisji  smakowitych programów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pozycję: ,,Nigella ucztuje" (11:00, 17:00, 21:00), w której z pewnością będzie można znaleźć sporo rozkoszy dla podniebienia
i inspiracji na ostatni czwartek karnawału.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje