Przejdź na stronę główną Interia.pl

Obiad z brokułem

Brokuł to jarzyna pozbawiona wad: w 100 g ma tylko 27 kcal!

Dorsz z brokułami

Składniki na 4 porcje: 500 g brokuła, sól, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g świeżego imbiru, 2 łyżki oleju, pieprz,1 łyżka oliwy, 400 g dorsza lub inna biała ryba, np. halibut, flądra, 2 łyżki mąki, 1 cytryna, tłuczony czerwony pieprz.

Reklama

Brokuła podzielić na różyczki. Gotować 3 minuty we wrzącej, posolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Kawałek korzenia imbiru obrać i grubo posiekać. Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i imbir. Dołożyć zblanszowane brokuły i smażyć razem około 4 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple.

Filety rybne posolić i lekko obtoczyć w mące (aby nie rozpadły się na patelni). Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej rybę ze wszystkich stron. Rybę przełożyć na talerz, posypać tłuczonym czerwonym pieprzem, udekorować plasterkiem cytryny. Podawać z brokułami.

Składniki na 4 porcje: 1 brokuł, 300 g kalafiora, 4 pomidory, masło do formy, mielona czerwona papryka, pieprz, suszone oregano, 150 g sera żółtego, sól, 50 g masła.

Kalafiora i brokuła oczyścić, podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Na wrzątek wrzucić różyczki, gotować kilka minut (brokuły krócej), by pozostały jędrne. Odcedzić na sitku.

Ser żółty zetrzeć na tarce. Żaroodporną foremkę wysmarować masłem. Ułożyć różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Oprószyć oregano, mieloną papryką oraz pieprzem. Posypać startym serem. Na wierzchu poukładać wiórki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać około 20 minut. Od razu serwować - solo albo jako dodatek do mielonych kotletów.

Brokułowa zupa-krem

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 50 dag brokuła, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki cukru, 1 l bulionu warzywnego (z kostki), 2 kromki chleba, 2 dag masła, 4 gałązki natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 dag śmietany kremówki.

Cebulę obrać, dość grubo posiekać. Ząbki czosnku obrać i grubo posiekać. Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać brokuły i ziemniaki. Chwilę razem dusić. Posypać cukrem. Zalać bulionem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 20 minut.

Kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki i pokroić je w cienkie paseczki. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Zaprawić kremową śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać natką i grzankami.

Tarteletki brokułowe

Składniki na 4-6 porcji: 12,5 dag mozzarelli, 50 dag brokuła, sól, 1 cebula, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 10 dag wędzonego boczku, pieprz, 1 opakowanie (ok. 27 dag) mrożonego ciasta francuskiego, tłuszcz do foremek.

Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i odstawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, pokroić w średniej grubości plasterki.

Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. W rondelku zagotować niewielką ilość posolonej wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić różyczki brokuła i gotować około 5 minut - powinny pozostać jędrne. Odsączyć je na sitku.

Boczek wędzony pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dołożyć boczek i brokuły. Dusić około 2 minut. Oprószyć solą i pieprzem.

Z rozmrożonego ciasta francuskiego wyciąć krążki o śr. 14 cm. Foremki na tarteletki posmarować tłuszczem, wylepić je krążkami ciasta. Rozłożyć podduszone warzywa z boczkiem oraz plasterki mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Zapiekać około 15 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje