Przejdź na stronę główną Interia.pl

O tym marzą faceci

Do serca mężczyzny przez żołądek? Jeśli to prawda, do potrawy warto dodać trochę piwa.

Golonka w piwie

Składniki na 2 porcje: 2 przednie golonki, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, 1/2 l jasnego piwa, 1 kostka rosołowa, 4 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka ostra, 1 kubeczek śmietany 18 proc., 1 łyżka mąki pszennej, 4-6 ziemniaków, 3-4 łyżki ugotowanego groszku (zielonego lub konserwowego).

Reklama

Przygotowanie:

1. Golonki opal nad ogniem, a następnie umyj, osusz i obficie natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawami.

2. Ząbki czosnku obierz z łupin, pokrój na mniejsze kawałki i naszpikuj nimi golonki. Następnie zalej je piwem i odstaw na co najmniej dwie godziny.

3. Po tym czasie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełóż do garnka (mięso w całości powinno być przykryte piwem. Jeśli jest go za mało, dolej wodę). Gotuj na wolniutkim ogniu około 2 godzin. 15 min przed końcem gotowania dołóż pokrojone w słupki warzywa. Gotowe golonki wyjmij, ułóż każdą na sicie, by osączyć z wywaru. Gdy przestygną, obsmaż na patelni, aby miały chrupiącą skórkę.

4. Wywar z golonek gotuj dalej na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Kubeczek śmietany zmiksuj z jedną łyżką mąki. Połącz śmietanę z sosem, przypraw do smaku, powoli zagotuj.

5. Golonki przełóż na półmisek, polej sosem. Podawaj z ziemniakami piure wymieszanymi z zielonym groszkiem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 180 minut

Porcja: 265 kalorii

Wątróbka w piwie

Składniki na 4 porcje: 50 dag wątróbki wieprzowej, 3 dag mąki, tłuszcz do smażenia, ok. 1/2 szklanki jasnego piwa, 2 dag rodzynek, 3 dag migdałów, 10-15 dag sera twarogowego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 80 dag ziemniaków, koperek, 2 pomidory, 1 żółta papryka, 1 biała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, po 1 łyżce oliwy i octu winnego, listki dowolnych świeżych ziół do dekoracji

Przygotowanie:

1. Wątróbkę opłucz, osusz, usuń błonki i pokrój w skośne plastry. Kawałki mięsa oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz mąką, ale nie solą!

2. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz. Zrumień na niej z obu stron wątróbkę i przełóż do żaroodpornego naczynia. Do naczynia z wątróbką dodaj opłukane rodzynki i sparzone, obrane ze skóry migdały. Wszystko skrop piwem i zapiekaj 10-12 minut w rozgrzanym do temperatury 200° C piekarniku.

3. Po tym czasie wyjmij naczynie (nie wyłączaj piekarnika), posyp przetartym przez sito twarogiem i ponownie wstaw do pieca, by wszystko jeszcze zapiekało się 5-7 min.

4. Ugotowane ziemniaki posyp posiekanym koperkiem. Pomidory pokrój w półplasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, wszystko wymieszaj. Dodaj roztarty czosnek, przypraw solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą i octem. Wątróbkę wyjmij z pieca, przybierz zieleniną i od razu podawaj.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 475 kalorii

Moczka skolimowska

Składniki na 8 porcji:

Na zupę: 1 i 1/2 l jasnego piwa., po 10-15 dag rodzynek i migdałów, 2 łyżki masła, 1-2 łyżki płynnego miodu, 10 dag pierników (bez polewy czekoladowej)

Do dekoracji: groszek ptysiowy, płatki migdałowe, cienko obrana skórka pomarańczowa, gałązki mięty

Przygotowanie:

1. Rodzynki umyj, sparz, osącz na sicie. Migdały również sparz, obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na grube płatki. Pierniczki (najlepiej, aby były trochę podsuszone) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2. W osobnym garnku zagotuj piwo. W innym rondlu stop masło, dodaj drobno utarte pierniczki i chwilę smaż je w maśle na małym ogniu. Cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), powoli dolewaj gorące piwo. Gdy już wlejesz całe piwo, nie przerywając mieszana, podgrzewaj wszystko na małym ogniu do czasu, aż ze składników powstanie kremowa zupa. Nie dopuszczaj do wrzenia.

3. Na koniec do zupy dodaj rodzynki (jeśli są duże – pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki), pokrojone migdały oraz miód. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszaj.

4. Zupę rozlej do bulionówek. Każdą udekoruj spiralką skórki pomarańczowej, płatkami migdałowymi i gałązkami świeżej mięty. Zupę podawaj solo lub z groszkiem ptysiowym.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 300 kalorii

Pieczona biała kiełbasa

Składniki na 8 porcji: 4 pętka białej kiełbasy, olej, 2 szklanki piwa, 2 listki laurowe, 3-4 goździki, po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego, 2 cebule, sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru, majeranek, kminek

Do dekoracji: 2 papryczki chili, gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1. Kiełbasę posmaruj olejem. Włóż do foremki i do wysokości 2/3 zalej piwem. Dołóż listek laurowy, goździki, pieprz i ziele angielskie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C. Piecz godzinę. Po 30 min obróć.

2. Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Przysmaż je na oleju na złotobrązowy kolor. Pod koniec smażenia przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, możesz także dodać odrobinę majeranku oraz kminku. Pamiętaj, by przypraw oraz cukru nie dodawać na początku smażenia, ale już na sam koniec.

3. Jeden strączek papryczki chili pokrój w cienkie plasterki. Kiełbasę wyjmij z piekarnika, gorącą ułóż na półmisku, przybierz gorącą cebulką i papryczką chili pokrojoną w talarki. Na wierzchu ułóż jedną całą niepokrojoną papryczkę. Udekoruj gałązkami rozmarynu. Podawaj z chrzanem lub musztardą. Kiełbasę możesz serwować z ziemniakami pieczonymi w ziołach, sałatką ze świeżych pomidorów z czosnkiem i serem feta.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 70 minut

Porcja: 480 kalorii

Świat i Ludzie 41/2010

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje