Reklama

Niedzielny obiad

Lato, lato i już prawie po wakacjach. Pożegnajmy je w smaczny sposób.

Kurczak w pigwowej glazurze

Składniki na 4 porcje: 1 sprawiony kurczak (ok. 1,3 kg), sól, pieprz, 1 kg ziemniaków, 75 dag brokułów, 4 łyżki konfitury z pigwy (ewentualnie można wziąć morelową), 1 gałązka rozmarynu, kawałek skórki z cytryny.

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Nogi kurczaka związać mocną bawełnianą nitką. Tuszkę ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 75 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt duże cząstki, opłukać. Gotować około 15 minut w lekko posolonej wodzie.

Reklama

Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć je do posolonej wody i gotować 10 minut (lub wrzucić na wrzątek i gotować 3-4 minuty). Rozmaryn posiekać. Konfiturę z pigwy podgrzać. Po około 50 minutach pieczenia kurczaka podlać około 1/4 litra wody i posmarować go konfiturą. Ziemniaki i brokuły odcedzić. Ułożyć w brytfance z mięsem. Posypać posiekanym rozmarynem. Tuż przed końcem pieczenia dodać skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki.

Krem grzybowy

Składniki na 6-8 porcji: 3 dag suszonych borowików, 75 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 l bulionu warzywnego, 25 dag śmietany kremówki, 7,5 dag żółtego sera, 25 dag kwaśnej śmietany, 6 kromek pszennej bułki, 1 żółtko, pieprz kajeński, sól D biały pieprz, szczypta cukru, suszony majeranek.

Suszone borowiki moczyć 30 minut w 500 ml gorącej wody. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć 2 minuty. Na-moczone borowiki odcedzić (wodę zachować), pokroić w kawałeczki, dodać do piecza-rek. Zalać bulionem oraz wodą z moczenia grzybów. Wlać śmietanę kremówkę, wymieszać, gotować 20 minut.

Ser zetrzeć, wymieszać z żółtkiem i kwaśną śmietaną. Rozsmarować na kromkach. Oprószyć pieprzem kajeńskim. Tosty ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C, ustawionego na funkcję grill. Zapiekać 4 minuty. Pokroić w paski. Zupę doprawić solą, białym pieprzem i szczyptą cukru. Rozlać do kokilek. Posypać majerankiem. Podawać z tostami serowymi.

Śliwkowy placek z kruszonką

Składniki: 2 kg śliwek, 60 dag mąki, 42,5 dag cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli, 2 szczypty proszku do pieczenia, 5 dag mielonych migdałów bez skórki, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 45 dag śmietany kremówki, 6 jajekDD1 budyniu waniliowego, mąka i masło do blachy.

Śliwki (najlepiej węgierki) przepołowić, usunąć pestki. Przygotować kruszonkę: do miseczki przesiać mąkę, dodać 1 torebkę cukru wanilinowego, 30 dag cukru, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały. Dołożyć żółtko i masło. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Blachę o wymiarach 32 x 38 cm posmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie blachy równomiernie rozsypać 3/4 kruszonki. Docisnąć dłonią. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C.

Śmietanę kremówkę wymieszać mikserem z jajkami, resztą cukru, ostatnim cukrem wanilinowym oraz proszkiem budyniowym. Na podpieczonym spodzie kruszonkowym rozłożyć śliwki (przecięciem do góry). Zalać masą śmietanową. Posypać odłożoną kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 45 minut


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy