Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nasyć się latem

Zainspirowani smakami poznanymi podczas dalekich podróży. Zachwyceni obfitością warzyw na straganach ułożyliśmy menu na schyłek lata. Jarzyny łączyliśmy z rybami, mięsem i egzotycznymi przyprawami. Pamiętając, żeby wszystkie dania były łatwe i szybkie do zrobienia.

Pieczeń wołowa z sosem migdałowym

(dla 6 osób)

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: 2

Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowej, 60 ml oliwy extra virgin, 2 pęczki jarmużu drobno posiekanego, sól, świeżo zmielony pieprz

Sos migdałowy: 90 g zblanszowanych migdałów bez skórki, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, świeża bułka, np. kajzerka, bez skórki, porwana na mniejsze kawałki, moczona w 40 ml wody przez 5 minut, sok z 1 cytryny, 60 ml oliwy extra virgin

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i wyłóż blachę specjalnym papierem do pieczenia. Natrzyj wołowinę 2 łyżeczkami oliwy i umieść na blasze. Wstaw do piekarnika na 25-35 minut. Po 15 minutach odwróć mięso na drugą stronę. W tym czasie przygotuj sos migdałowy. Zmiksuj migdały, dodaj starannie odciśniętą z wody bułkę, sok z cytryny, oliwę i 100 ml wody. Zmiksuj raz jeszcze. Upieczoną polędwicę wołową wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Rozgrzej połowę pozostałej oliwy na patelni i dodaj połowę jarmużu. Duś 1-2 minuty, dodaj 2 łyżki wody, zamieszaj i duś jeszcze 1-2 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przełóż do miski. Tak samo przygotuj pozostały jarmuż. Wołowinę podawaj pokrojoną w plastry z jarmużem i sosem migdałowym.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje