Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nareszcie karnawał!

Gości przyjmuj faworkami, oponkami i pączkami!

Piwne faworki

Składniki na 8 porcji: 0,5 kg mąki, 4 żółtka, łyżka masła, ok. 100 ml piwa (ilość trzeba regulować podczas zagniatania), szczypta soli, 3-4 kostki smalcu do smażenia, cukier puder do posypania.

Reklama

Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej żółtka, masło, szczyptę soli i taką ilość piwa, by po połączeniu otrzymać niezbyt twarde ciasto. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, a następnie wybijamy je wałkiem około 10 minut (od tego etapu zależy, jak bardzo kruche będą faworki). Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy partiami (pozostałe części nakrywamy np. miską lub ściereczką, żeby nie obsychały) na bardzo cienkie placki. Placki kroimy na paski o wymiarach 4 na 10 cm. Na środku każdego faworka robimy nacięcie o długości 5 cm, przeciągamy przez nie jeden koniec paska. W dużym, płaskim rondlu rozgrzewamy dość silnie tłuszcz. Smażymy na nim faworki z obydwu stron na jasny, złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Oponki ptysiowe

Składniki na 15 sztuk: 60 g masła, 15 dag mąki, szczypta soli, 200 ml wody, 4 jajka, cukier puder, pergamin, 1 słoik powideł wiśniowych.

Przygotowanie: Pergamin tniemy na kwadraty. Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli, wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy po jednym jajku, znów intensywnie mieszając na jednolitą gładką masę. W głębszym naczyniu rozgrzewamy olej. Szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki napełniamy ciastem. Wyciskamy z niej na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Wkładamy je na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażymy, a gdy ciasto samo zacznie odchodzić od papieru, zdejmujemy papier i dosmażamy oponki z obydwu stron na złoty kolor. 3. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu prószymy ciastka cukrem pudrem lub lukrujemy. Można serwować z powidłami wiśniowymi.

Pączkowe szarpańce

Składniki na 30 sztuk: 0,5 kg mąki 4 dag drożdży, 200 ml ciepłego mleka, 2 łyżki rozpuszczonego mas.a, 50 g cukru, 2 żółtka, szczypta soli, 1 kieliszek alkoholu (np. rumu), 1 litr oleju do smażenia, 20 dag mieszanki owoców suszonych.

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z łyżką cukru, łączymy z mlekiem, dodajemy płaską łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki w misce dajemy wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, rozpuszczone, ale nie gorące masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i odchodzące od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane owoce. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. 3. Łyżką nabieramy po porcji ciasta i wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoto. Przed podaniem można oprószyć szarpańce cukrem pudrem.

Wypróbuj inne nasze przepisy:

Pączki w czekoladzie
Oponki serowe
Pączki z ryżu
Supełki faworkowe

Dowiedz się więcej na temat: karnawał | oponki | pączki i faworki

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje