Przejdź na stronę główną Interia.pl

Najlepsze serniki

Do pieczenia sernika weźmy twaróg półtłusty zmielony dwu lub trzykrotnie.

Sernik drezdeński

Składniki na 24 porcje: 300 g tortowej mąki, 20 g drożdży, 100 ml mleka, sól, 80 g drobnego cukru, 2 jajka, 80 g masła. Krem: 1 kg twarogu mielonego lub serka homogenizowanego, 2 jajka, 60 g drobnego cukru, 80 g rodzynków, skórka z połowy cytryny. Wierzch: 80 g masła, 80 g drobnego cukru, 5 jajek, 1 łyżka mąki tortowej.

Reklama

Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajka, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn i letnie mleko. Zagnieść ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, pod koniec wmieszać rodzynki i otartą skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, wylepić nim blachę z wyższą krawędzią. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek i mąkę. Rozsmarować na wyrośniętym cieście z masą serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blasze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Sernik z migdałową posypką

Składniki: 25 dag mąki, 32,5 cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli, spora szczypta proszku do pieczenia, 5 jajek, 5 dag marcepanowej masy, 25 dag masła, 75 dag mielonego twarogu, 10 dag śmietany kremówki, 1 budyń waniliowy , 2 łyżki mleka, 7,5 płatków migdałów, 1 łyżka cukru pudru, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać 7,5 dag cukru, jedną torebkę cukru wanilinowego, szczyptę soli oraz 1 jajko. Dołożyć 12,5 dag masła i marcepan. Zagnieść ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm.

Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto ponakłuwać je widelcem. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

W tym czasie utrzeć 5 dag masła z drugim cukrem wanilinowym i 15 dag cukru. Wbić 3 jajka i ucierać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Miksując, porcjami dokładać twaróg. Wsypać proszek budyniowy. Dolać śmietanę i dobrze wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy wylepionej ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Resztę masła stopić. Wymieszać z mlekiem, pozostałym cukrem, płatkami migdałowymi i ostatnim jajkiem. Masą posmarować sernik i piec dalej 15-20 minut. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Serowiec z powidłami

Składniki: 300 g mąki półgrubej, 1 proszek do pieczenia, 3 jajka, 180 g drobnego cukru, 250 ml mleka, 120 ml oleju, tłuszcz i mąka krupczatka do formy. Masa twarogowa: 500 g mielonego twarogu lub serka homogenizowanego, 100 g drobnego cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 budyń waniliowy, 2 jajka,  ok. 250 g powideł np. śliwkowych, cukier puder do posypania.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mleko roztrzepać z olejem. Ubijając, stopniowo dodawać sypką mieszankę. Na koniec połączyć z ubitą pianą z jajek i cukru. Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym i jajkami.

Blachę natłuścić i wysypać bułką. Na dnie rozsmarować połowę ciasta. Na cieście rozsmarować masę twarogową, przykryć resztą ciasta. Łyżeczką nakładać powidła, tworząc wzorek (jak na zdjęciu). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Piec ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.


Dowiedz się więcej na temat: Sernik drezdeński | sernik z powidłami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje