Przejdź na stronę główną Interia.pl

Makaron pełen smaku

Duże rurki nadziewane mięsnym farszem, lub mniejsze - w aromatycznym sosie. Wybór należy do siebie.

Cannelloni z farszem mięsnym

Skład na 4 porcje: opakowanie makaronu cannelloni, 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 marchewka, 1/2 selera, 2 cebule, 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw, 150 g pieczarek, 4 łyżki tartego sera żółtego, szklanka śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 2 łyżki oleju.

Reklama

Przygotowanie: Jedną cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mielone mięso, koncentrat pomidorowy, ćwierć szklanki wody, marchewkę, seler, sól i pieprz. Smażymy 20 minut. Rurki makaronu wkładamy ostrożnie do osolonego wrzątku i parzymy nie dłużej niż 3 minuty. Wyjmujemy, schładzamy. Napełniamy mięsnym farszem, przekładamy do dużego, płaskiego naczynia, podlewamy wywarem, posypujemy serem. Na 30 minut wstawiamy do piekarnika o temperaturze 175ºC.

Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy. Drugą cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju, doprawiamy pieprzem i solą, podlewamy łyżką wody. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i chwilę gotujemy. Sos wykładamy na talerze, na sosie układamy cannelloni zapieczone z serem, natychmiast podajemy udekorowane na przykład natką pietruszki.

Rurki z polędwicą i sosem warzywnym

Składniki: 1/2 opakowania makaronu grube rurki, 2 polędwiczki wieprzowe, szklanka śmietany, pół pora, 200 g pomidorów, 1 cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka oleju, sól i pieprz, 1 łyżka musztardy francuskiej, zioła do dekoracji.

Przygotowanie: Makaron gotujemy na pół miękko. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy, por kroimy na kawałki, a pomidory na pół. Mięso tniemy na kotleciki. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem łyżki oleju smażymy por, cebulę i czosnek, zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy polędwicę, wyjmujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy mieszamy z musztardą.

Dodajemy śmietanę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Sosem polewamy gorący makaron wymieszany z warzywami i mięso.

Dowiedz się więcej na temat: cannelloni | penne | jak gotować makaron

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje