Przejdź na stronę główną Interia.pl

Leśne wypieki

Pieczone na 3 różne sposoby ciasta z całą górą zebranych w lesie owoców jagodowych.

Tarta borówkowa

Składniki na 12 porcji: 200 g mąki pszennej, sól, 80 g cukru pudru, 150 g masła, 400 g borówek amerykańskich albo czarnych jagód, 1 jajko, 250 ml śmietany kremówki, masło do wysmarowania formy.

Reklama

Mąkę przesiać ze szczyptą soli na stolnicę. Dodać 50 g cukru i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Do miseczki wbić jajko, wymieszać z pozostałym cukrem i śmietaną. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na okrągły placek (lekko tylko podsypując mąką). Formę na tartę o śr. 24 cm natłuścić. Dno i boki wylepić ciastem, w kilku miejscach ciasto ponakłuwać widelcem (podczas pieczenia nie wybrzuszy się). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 10 minut.

Wyjąć z piekarnika. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć borówki i zalać je masą śmietanową. Z powrotem wstawić do pieca. Piec jeszcze ok. 20 minut.

Leśny pudding z kaszy manny

Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy manny, 750 ml mleka, sól, 60 g masła, 4 jajka, 80 g cukru pudru, 500 g drobnych owoców (maliny, porzeczki, jeżyny, czarne jagody, ), cukier puder na wierzch, masło i kasza manna do formy.

Kaszę mannę ugotować na mleku ze szczyptą soli. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać, by składniki się połączyły. Jajka ubić z cukrem pudrem na pianę. Delikatnie wymieszać z przestygniętą kaszą manną.

Żaroodporną formę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wlać połowę masy i ułożyć warstwę z części owoców. Wlać resztę masy, ułożyć na niej pozostałe owoce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 40 minut. Przed podaniem suto posypać cukrem pudrem.

Strucla serowa z malinami

Składniki na 20 porcji: 200 g mąki, 100 g masła, 125 ml śmietany kremówki, sól, 1 żółtko, 1 białko. Nadzienie: 1 jajko, 250 g serka homogenizowanego lub mielonego twarogu, 100 g cukru pudru, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 200 g malin (jeżyn).

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło, śmietanę, żółtko, szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię. Schładzać przez godzinę. Potem rozwałkować na cienki placek.

Ser wymieszać z cukrem pudrem, jajkiem i proszkiem budyniowym. Masę serową rozsmarować pośrodku ciasta i ułożyć na niej warstwę malin (150 g). Obie krawędzie ciasta przełożyć przez środek na zakładkę. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Struclę ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 40 minut. Kiedy ciasto wystygnie, pokroić je na grubsze porcje, ewentualnie posypać cukrem pudrem. Serwować z odłożonymi malinami.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje