Przejdź na stronę główną Interia.pl
Kuszące rajskie owoce

Ciasta z jabłkami

Zapach pieczonych jabłek i cynamonu zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Polecamy ciasta z jabłkami pyszne i na ciepło, i na zimno.

Ucierane ciasto z całymi jabłkami

Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 15 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 130 ml oleju słonecznikowego, 6 średnich kwaśnych jabłek np. szara reneta, 10 dag rodzynek, 1 małe czerwone jabłko np. gloster. Ponadto: margaryna do wysmarowania blaszki, bułka tarta.

Reklama

Kwaśne jabłka umyj, obierz ze skórki, delikatnie wydrąż środki. Małe jabłko (gloster) umyj i pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem, po 15 min osącz na sicie i wypełnij nimi jabłka.

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Do miski wbij jajka, dodaj cukier. Ubij mikserem na puszystą masę. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce suchych składników. Na koniec wlej olej i ucieraj jeszcze kilka minut.

Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i ułóż całe jabłka.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Na 10-15 min przed końcem pieczenia na cieście ułóż plasterki czerwonego jabłka.

Z jabłkiem i orzechami

Na ciasto: 60 dag mąki, 25 dag masła, 14 dag cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na masę: 10 dag masła, 16 dag kremu czekoladowego np. nutella, 1 łyżka kakao, 10 dag orzechów włoskich i laskowych, 70 dag jabłek, 1 galaretka cytrynowa, 2-3 łyżki cukru.

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła oraz cukier. Szybko posiekaj nożem. Dodaj jajko oraz żółtka, zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Ciasto podziel na 3 części. Pierwszą częścią wylep prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temp. 180° C. W ten sam sposób upiecz pozostałe dwa placki.

Jabłka umyj, obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu aż się rozpadną. Pod koniec dopraw do smaku cukrem. Dodaj galaretkę w proszku, wymieszaj i odstaw, by masa lekko stężała. Posiekane orzechy podpiecz na suchej patelni. Miękkie masło, krem czekoladowy oraz kakao zmiksuj, na koniec dodaj orzechy i wymieszaj.

Pierwszy placek posmaruj masą czekoladowo-orzechową. Przykryj drugim plackiem i posmaruj go masą jabłkową. Przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Lekko dociśnij. Odstaw na kilka godzin.

Ciasto wiewiórka

Składniki na 15 porcji:

4-5 średnich jabłek (antonówka lub szara reneta), po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich lub dowolnych bakalii (np. suszone morele, żurawina), 4 łyżki cynamonu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2- 3 łyżki kakao, 2 duże jajka lub 3 małe pół szklanki mleka, pół szklanki oleju słonecznikowego. Ponadto:  tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta lub papier do pieczenia.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do miski i zasyp 1/2 szklanki cukru. Odstaw na 15 min, by puściły sok. Rodzynki zalej wrzątkiem. Po ok. 15 min osącz na sicie. Orzechy drobno posiekaj.

Na jabłka wykładaj w podanej kolejności odsączone rodzynki, orzechy, cynamon, pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, mleko i olej. Odstaw na 30 min. Po tym czasie całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

Ciasto przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 40- 50 minut.

Rada: Gorące ciasto możesz posypać startą gorzką czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałowymi. Wystudzone ciasto możesz też posypać cukrem pudrem.

Tarta z jabłkami

Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 17 dag mąki pszennej, 6 dag cukru pudru, 11 dag zimnego masła lub margaryny, 1 żółtko, 1 łyżka zimnej wody. Na nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego. Ponadto: 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżka mleka.

Do przesianej mąki dodaj zimne kawałki masła, posiekaj nożem. Dodaj cukier, żółtko, wodę, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Przełóż do rondla, dodaj cynamon, cukier, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Całość gotuj około 10 minut na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłka powinny być lekko miękkie, ale się nie rozpadać. Przestudź.

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią dno i boki formy do tarty. Spód posyp bułką tartą, wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka.

Wierzch ciasta w kilku miejscach natnij ostrym nożem a następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-45 min. Podawaj na ciepło lub zimno.


Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Ciasto z jabłkami | Tarta z jabłkami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje