Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuchnia pachnąca bazylią

Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

 

Bazyliowe gnocchi z sosem pomidorowo-ricottowym

Reklama

Składniki:

800 g ziemniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

500 g przetartych pomidorów

125 g śmietany

125 g sera ricotta

Sól, pieprz

Cukier

1-2 pęczki bazylii

75 g parmezanu

1 jajko

200-250 g mąki

2 łyżki masła

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Jeszcze gorące ubić. Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i śmietanę, zagotować. Dodać ser ricotta. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię posiekać, a następnie zmiksować z 2 łyżkami oliwy.

Do ziemniaków dodać 1,5 łyżeczki soli, jajko, bazylię, 50 g sera i 200 g mąki i wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać więcej mąki. Ciasto zrolować w wałeczek o średnicy 2 cm i ciąć na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Ręcznie formować z nich okrągłe kluski i odciskać wzorek za pomocą widelca. Gotować porcjami w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gnocchi obsmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem posypane bazylią.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje