Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuchnia Maroka

Przepisy z ojczyzny kuskusu.

Kuchnia Maroka jest uważana za najciekawszą i najbardziej aromatyczną spośród wszystkich arabskich tradycji kulinarnych. Kuchnia marokańska powstała w wyniku kontaktów i wymian kulturowych Maroka z innymi krajami... Co sprawia, że potrawy przyrządzane przez Marokańczyków są źródłem tak wielu inspiracji? Przede wszystkim fakt, że kraj ten już w dawnych czasach wywierał bardzo duży wpływ na zwyczaje kulinarne na całym świecie. Maroko było centrum wymiany i sprzedaży przypraw ze wszystkich kontynentów. Istnieje wiele oryginalnych mieszanek przypraw, które zostały stworzone specjalnie na potrzeby kuchni marokańskiej.

Reklama

Najpopularniejszym daniem od razu przywodzącym na myśl Maroko jest kasza kuskus. Jada się ją na wiele sposobów, na słodko i na słono, a nowych przepisów stale przybywa. Piątek dla Marokańczyków to tradycyjnie dzień kuskusu. Podczas ramadanu spożywa się kolejną popularną potrawę - harirę, czyli zupę ze świeżej kolendry, soczewicy, fasoli i jagnięciny. Z Maroka również pochodzi zwyczaj pijania zielonej herbaty w połączeniu z miętą.

Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek - piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.

Nadziewane papryki


Składniki:

  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka stołowa świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka posiekana
  • sól do smaku
  • skórka z 1 cytryny
  • ½ szklanki rodzynek sułtańskich
  • ½ szklanki suszonych moreli, posiekanych
  • 4 całe łuski kardamonu
  • 5 g papryki
  • 5g cynamonu
  • 5g suszonego chilli
  • 5g kminku
  • 5g kurkumy
  • 2 pomidory, posiekane
  • garść pietruszki
  • garść kolendry
  • łodyga selera, posiekana
  • 250g jagnięciny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki

 Sposób przyrządzenia:

  1. Utrzyj czosnek z imbirem i solą w moździerzu, aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz tak uzyskaną pastę z cebulą, marchewką, rodzynkami, morelami, przyprawami, selerem, jagnięciną i oliwą z oliwek.
  2. Umieść wszystko w metalowym garnku i przykryj, gotuj przez 20 minut. Przelej miksturę do ryżu i dopraw.
  3. Odkrój górę każdej papryki w taki sposób, aby mogła być użyta jako przykrywka, usuń gniazdo i nasiona.
  4. Nadziej każdą paprykę jagnięciną z warzywami i przykryj wcześniej przygotowanymi ,,przykrywkami". Podawaj od razu, w surowych paprykach, lub podpiecz
    w piekarniku przez 25 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje