Przejdź na stronę główną Interia.pl

Księga smaków: Kasza jaglana

Polana masłem albo oliwą, z dodatkiem twoich ulubionych przypraw lub ziół, stanowi smaczny i pełnowartościowy posiłek nawet bez towarzystwa warzyw czy mięsa.

Wygląda niepozornie, a jednak wśród innych kasz jest liderem. Bogata w błonnik, witaminy i związki mineralne jest skarbnicą zdrowia. Trzeba ją jeść!

Reklama

Kasza ta ma bardzo delikatny smak, który można podkreślić, prażąc ją na suchej patelni przed gotowaniem. W ten sposób wydobędziesz z niej lekko orzechową nutę, zachowując jednocześnie jej wszelkie wartości odżywcze.

W wersji śródziemnomorskiej
Kaszę ugotuj, suszone, marynowane w oliwie pomidory pokrój. Przez praskę przepuść 3 ząbki czosnku, listki bazylii posiekaj. Do naczynia wsyp ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Dodaj pomidory, bazylię i czosnek. Wymieszaj.

Na sposób meksykański
Czerwoną fasolę i kukurydzę odsącz. Cebulę pokrój i zeszklij, paprykę pokrój i dodaj do cebuli. Wymieszaj i smaż, aż papryka będzie miękka. Wlej do tego 2 szklanki pulpy pomidorowej. Dopraw pastą czosnkową. Gdy sos zacznie się gotować, wsyp 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykryj. Kasza musi gotować się w sosie pomidorowym ok. 20 minut. Mieloną wołowinę podsmaż na patelni. Gdy kasza będzie miękka, dodaj mięso, kukurydzę i fasolę.

Wyśmienite gołąbki
Z kapusty wytnij głąb, sparz, zdejmij liście. Kaszę ugotuj, ale nie rozgotuj. Cebulę posiekaj i zeszklij. Buraka pokrój w kostkę. Kaszę, buraczki i cebulę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Rób gołąbki jak zwykle.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Odmierz odpowiednią ilość kaszy i zalej zimną wodą na godzinę. Możesz ją moczyć dłużej, ale przed gotowaniem zmień wodę. Moczenie pozwoli ci się pozbyć goryczki. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest taka sama jak w przypadku innych kasz, czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).

Wypłukaną kaszę wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i jednej łyżki oleju. Kaszę należy obserwować. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po ok. 15 minutach), zdejmij ją z ognia i przykryj garnek.

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje