Przejdź na stronę główną Interia.pl
Księga smaków: Kapusta kiszona

Przepisy na dania z kapusty kiszonej

To nasza bardzo dobra znajoma, która doczekała się swojego święta w trzech krajach: Polsce, Niemczech i USA. Nie tuczy, zawiera sporo związków mineralnych oraz witaminy C, B i E.

Szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, ale warto ją jeść przez cały rok. Ale co oprócz znanego wszystkim bigosu i kapuśniaku z niej przyrządzić?

Reklama

Jej niepisaną zaletą jest to, że przyspiesza przemianę materii, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Ma wprawdzie minus - powoduje wzdęcia, ale można temu zapobiec, dodając do niej kminek.

Z lasagne i grzybami


To genialne danie, spróbuj! Zacznij od ugotowania kiszonej kapusty. Kilkanaście minut wystarczy, aby pozbyć się nadmiaru soli i kwasku. Ostudź ją i odciśnij. Podsmaż pokrojoną cebulę i jak się zezłoci, przełóż kapustę. Wymieszaj, dodaj ulubione grzyby, znów wymieszaj i dopraw pieprzem i odrobiną chili.

Makaron lasagne (bez gotowania) ułóż na blasze. Nakładaj warstwę kapusty, warstwę ostrego sera i znowu makaron. Na wierzchu ułóż warstwę kapusty posypanej serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut. Palce lizać!

Hot dogi z kiszoną kapustą


Najpierw zrób sos. Ubij musztardę miodową z dodatkiem białego wina, brązowego cukru, octu jabłkowego, chili i kurkumy. Sos powinien być gładki, słodko-ostry. Przed podaniem bagietkę pokrój, przekrój wzdłuż i włóż do piekarnika. W tym czasie usmaż ulubione kiełbaski. Wyjmij bagietki, umieść w nich gorące kiełbaski, polej sosem, a na wierzchu ułóż sporą ilość odsączonej kiszonej kapusty. Posyp czarnym pieprzem. Gwarantowany hit!

Superzdrowa surówka

Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna sama w sobie albo jako dodatek do mięs. Kapustę odsącz z soku i przełóż do miski. Twarde, soczyste, słodkie jabłko pokrój w paseczki. Cebulę cukrową pokrój w drobną kostkę. Dodaj jabłko i cebulę do kapusty.

Polej oliwą, najlepiej rzepakową, tłoczoną na zimno albo oliwą z oliwek extra virgin. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu, odrobiną soli i cukrem. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw na pół godziny do lodówki. Podawaj lekko schłodzoną.

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje