Przejdź na stronę główną Interia.pl

Książka kucharska Jane Austen

Nigella Lawson nazwała tę książkę "znakomitym prezentem dla bliskiej osoby - choć to coś znacznie więcej."

Zbiór przepisów kuchni anglosaskiej z przełomu XVIII i XIX wieku, opatrzony komentarzem na temat obyczajów epoki, a także licznymi cytatami z ówczesnych dzienników, notatników kulinarnych oraz powieści i opowiadań autorki "Dumy i uprzedzenia", pełen smaków i zapachów, które towarzyszyły Jane Austen w życiu codziennym i podczas odświętnych przyjęć. Dzięki tej książce dowiecie się jak przyrządzić solę w winie z grzybami, jabłka "pod kołdrą", śliczną potrawę z jajek oraz lody.

Reklama

A oto kilka przepisów:

Paszteciki z mięsem

Zagnieć kruche ciasto, grubo rozwałkuj, wytnij cząstki wielkości łyżki, na cal głębokie. Weź cielęciny na tyle, by wypełnić foremkę, tyle samo boczku i łoju wołowego, drobno pokrój, posól, popieprz, daj trochę ziół dla aromatu. Przełóż do rondelka, mieszaj żywo, dodawszy kilka pokrajanych grzybków, przez osiem albo dziesięć minut. Nadziej paszteciki i przykryj ciastem, posmaruj żółtkiem i upiecz. (H.G. 1796, fac. 1971, s. 144)

Przepis na 8-10 sztuk

20 dag kruchego ciasta

jajko do posmarowania

15 dag gotowanej wołowiny lub kurczaka bez kości i chrząstek

15 dag obgotowanych plastrów chudego boczku bez skóry

1 łyżka siekanego łoju wołowego

sól i pieprz do smaku

drobno starta skórka z 1/2 cytryny

1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki

2,5 dag drobno pokrojonych pieczarek

3 łyżki sosu z białego wina

Najpierw przygotuj foremki z ciasta. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość trzech milimetrów i weź dwie trzecie do wypełnienia niewielkich foremek na babeczki (albo form do muffinów). Z reszty ciasta wytnij kółka, które posłużą do przykrycia babeczek, i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Ułóż foremki i pokrywki (te dodatkowo na papierze do pieczenia) na blasze i upiecz na złoty kolor (foremki piecz "z wkładem", najlepiej z ziaren fasoli - tłum.). Odstaw na bok.

Przygotuj nadzienie: zmiel cielęcinę lub kurczaka razem z boczkiem. Przełóż wraz z resztą składników na niedużą patelnię i wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, gdy pieczarki zmiękną, a sos się zagęści. Napełnij nadzieniem foremki z ciasta, nałóż przykrywki i podawaj natychmiast.

Do przygotowania sosu winnego wykorzystaj przepis na "Śliczną potrawę z jajek" ze s. 148-150, lecz nie dodawaj szalotek.

Jeżeli planujesz przyjęcie albo piknik, upiecz zawczasu babeczki i przykrywki. Przygotuj nadzienie, lecz napełnij nim foremki z ciasta dopiero wtedy, gdy zupełnie wystygnie.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje