Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Kotlet de volaille

Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego najbardziej oryginalnej wersji.


Składniki:

Reklama

2 szt. piersi z kurczaka z kością

400 g bułki tartej

150 g mąki

4 jajka

2 ząbki czosnku

200 g niesolonego masła

10 g pietruszki

2 l oleju roślinnego

Sól morska

Czarny pieprz

Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem do smaku.

Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką.

Do środka kotleta z piersi kurczaka włóż masło ziołowe.

Zwiń kotlet.

Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce.

Smaż 15-20 minut w rozgrzanym oleju. Osącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje