Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kopytka i spółka

Z ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie najczęściej robimy kopytka. Spróbuj innych smakowitych nowości.

Krokiety ziemniaczane

Reklama

Składniki na 12-14 sztuk: 3/4 kg ziemniaków, jajko, 3/4 szklanki mąki, szklanka drobnej tartej bułki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, olej do smażenia, pieprz

Na farsz: 4 jajka na twardo, duży pęczek szczypiorku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, przyprawa "Warzywko", pieprz

1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupki i drobno posiekaj. Szczypiorek opłucz i również drobno posiekaj.

2. Z ziemniaków, przesianej mąki i surowego jajka zagnieć ciasto, przypraw do smaku papryką i pieprzem. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokrój ciasto na kwadraty.

3. Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku pieprzem oraz przyprawą "Warzywko". Na każdym kwadracie układaj farsz i mocno zlepiaj brzegi. Następnie panieruj w tartej bułce. W szerokim garnku rozgrzej 1/2 litra oleju (musi być go dość dużo, bo krokiety smaży się podobnie jak pączki). W głębokim oleju smaż krokiety na złoty kolor. Osącz je z tłuszczu, układając na papierowym ręczniku.

4. Krokiety można podawać do czystych zup lub jako danie samodzielne.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 425 kilokalorii

Migdałowe kuleczki

Składniki na 12-15 sztuk: 1/2 kg ziemniaków, jajko, 2 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, sól, mielony pieprz czarny oraz ziołowy, 2-3 łyżki mąki pszennej, 10 dag płatków migdałowych, olej do smażenia

Ewentualnie: ząbek czosnku, niewielka cebula, 1/2 pęczka szczypiorku lub koperku, łyżka masła, łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, szczypta majeranku

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, najlepiej dzień wcześniej. Starannie je odparuj, schłodź, obierz ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę.

2. Przeciśnięte ziemniaki połącz z żółtkami, bułką tartą, dopraw solą (jeśli ziemniaki były gotowane w osolonym wrzątku, możesz zrezygnować z soli) oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Składniki połącz, wyrabiając z nich spójne, grudkowate ciasto. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj drobno posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypior (lub koperek), śmietanę (lub jogurt), suszony majeranek i wszystko niezbyt starannie wymieszaj.

3. Z masy formuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego, ale mniejsze od mandarynki. Obtaczaj je najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w płatkach migdałowych. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj na zimno jako przekąskę lub na ciepło do mięs.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 345 kilokalorii

Pasztet z ziemniaków

Składniki na 12 porcji: 4 filety śledziowe, 50 dag ziemniaków, , 5 jajek, czerstwa bułka kajzerka, 1-2 szklanki mleka, 10 dag masła, 3 łyżki tartej bułki, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz, zielenina (pietruszka, koperek, rozmaryn) do przybrania

1. Bułkę namocz wcześniej w ciepłym mleku (zużyj na to szklankę mleka), odciśnij, a następnie razem z ugotowanymi i dobrze ostudzonymi ziemniakami przepuść przez maszynkę.

2. Filety śledziowe opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Jeśli są bardzo słone, mocz je 15-30 min w pozostałym mleku, a następnie osącz i osusz.

3. 3 jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło przełóż do miski i ucieraj je drewnianą pałką lub mikserem na niskich obrotach, stopniowo dodając 3 żółtka i ziemniaki z bułką.

4. Białka z trzech jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie połącz ją z masą ziemniaczaną. Dopraw pieprzem i gałką, dodaj 2 łyżki drobno tartej bułki. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli (dzięki temu lepiej odejdzie skorupka). Ugotowane i obrane jajka pokrój w plasterki. Filety śledziowe pokrój w paski.

5. Głęboką żaroodporną formę natłuść i wysyp pozostałą bułką, wyłóż połowę masy, przykryj śledziami, plasterkami jajek i resztą masy ziemniaczanej. Piecz 60 min w temperaturze 200° C. Podawaj na zimno lub ciepło, przybrane zieleniną.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 390 kilokalorii

Kopytka z ziołami i czosnkiem

Składniki na 4-6 porcji: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 10 dag boczku wędzonego, suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, sól, pieprz, mielona czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, dowolne świeże zioła do dekoracji

1. Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zgnieć praską do ziemniaków. Jajka umyj i osusz. Ziemniaki przełóż na blat lub stolnicę, zrób w nich wgłębienie, wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zagnieć z tych składników ciasto. Nie zważaj na to, że ciasto na kopytka nieco lepi się do dłoni. Trochę musi się lepić. Jeśli jednak przylega zbyt mocno i trudno z niego uformować jakikolwiek kształt, dodaj odrobinę mąki. Ciasto wyrabiaj szybko, bo im dłużej to trwa, tym bardziej wydaje się, że trzeba dosypać mąki. A to już prosta droga, by kopytka stały się gumowate, zamiast delikatne i zwarte.

2. Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Spłaszcz go płaską stroną noża, a następnie krój ciasto skośnie, formując kopytka. Wrzucaj po kilka na lekko osolony wrzątek, a w chwilę po wypłynięciu wyjmuj je łyżką cedzakową.

3. Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Na minutę przed końcem smażenia dodaj posiekany pozostały ząbek czosnku. Gorące kopytka okraś boczkiem, oprósz suszonymi ziołami oraz czerwoną papryką.

Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 435 kilokalorii

Świat i Ludzie 10/2012

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | krokiety | kluski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje