Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kolacyjne zapiekanki

Szybkie i łatwe w przygotowaniu dania na gorąco.

Góralska z boczkiem

Reklama

Składniki na 8 porcji: 6 ziemniaków, 6 dużych pieczarek, po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 20 dag żółtego sera, 15 dag kiełbasy, 15 dag boczku, 1 duża cebula, 3 łyżki oleju, pęczek natki pietruszki, papryka w proszku, sól, pieprz

1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić w krążki. Papryki pozbawić nasion, pokroić w słupki. Ser żółty grubo zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. 

2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, pieczarki, kiełbasę z boczkiem i cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką i papryką. Zapiekać 20 minut w 180°C.

Z mięsa indyczego z brukselką

Składniki na 2 porcje: 50 dag mielonego mięsa z indyka, 30 dag brukselki, 2-3 duże ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 1 szklanka śmietanki, 1 szklanka mleka, serek topiony śmietankowy, przyprawa typu vegeta, sól, pieprz

1. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Czosnek obrać, wycisnąć bezpośrednio do masy mięsnej. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Brukselkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok. 12 minut, odcedzić. Na dnie natłuszczonej formy żaroodpornej rozsmarować masę mięsną, na niej ułożyć brukselkę.

2. W rondelku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolewać mleko i śmietankę. Gotować, a gdy sos zgęstnieje, dodać serek, rozpuścić go w sosie. Przyprawić do smaku. Sosem zalać brukselkę w formie. Zapiekać 30 minut w 200°C.

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami

Składniki na 6 porcji: 1 szklanka ryżu, 1 cebula, 2 łyżki masła, 4 łyżki siekanych dowolnych ziół (natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypior itp.), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, 5 pomidorów, 20 dag żółtego sera, 200 ml słodkiej śmietanki, olej do smażenia

1. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dodać ryż, podsmażyć, zalać 2 szkl. wody. Gotować, mieszając, aż ryż wchłonie wodę. Ryż lekko przestudzić, dodać jajka, zioła, sól i pieprz. Formować placki i smażyć je na oleju na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu.

2. Ser grubo zetrzeć, wymieszać ze śmietaną. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry pomidorów i ryżowe placki. Polać sosem serowym, udekorować ziołami. Zapiekać ok. 15 minut w 220°C.

Życie na gorąco 5/2012

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | boczek | brukselka | indyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje