Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kolacja dla dwojga

Te pyszne potrawy warto przygotować nie tylko w wieczór walentynkowy. Romantyczna kolacja bez okazji będzie niezapomnianą niespodzianką.

Zupa krem z lubczykiem

Składniki na 2 porcje: 300 ml bulionu warzywnego, 2 papryki czerwone, 1 świeża papryczka chili, 1 puszka krojonych pomidorów z puszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta suszonego lubczyku i bazylii, 2 łyżki oleju, 2 kromki bułki pszennej, sól, pieprz.

Reklama

Cebulę obierz, drobno posiekaj. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne. Papryczkę chili pokrój w drobną kostkę. Słodkie papryki przekrój na pół, skrop delikatnie olejem i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180° C (aż skórka sczernieje). Gorące papryki przełóż do foliowej torebki, zawiń, odłóż na około 10 min. Potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 2 łyżki papryki odłóż do dekoracji.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryczkę chili, mieszając smaż ok. 5 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, upieczoną paprykę, suszone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przestudź i zmiksuj blenderem na gładką masę. Warzywa przełóż do garnka. Mieszając, stopniowo dolewaj bulion aż otrzymasz zupę o pożądanej konsystencji. Zagotuj raz jeszcze. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Z bułki wytnij serduszka (możesz to tego użyć foremki do pierniczków). Zrumień je z każdej strony na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu.

Zupę przelej do miseczek, udekoruj odłożoną papryką oraz grzanką.

Pizza z pomidorami

Składniki na 2 sztuki: Na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 3/4 opakowania suszonych drożdży, 180 ml letniej wody, 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli. Na sos: 15 dag przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka oleju. Ponadto: 2-3 świeże pomidory, 25 dag startego sera (np. gouda lub żółta mozarella), 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.

Drożdże rozpuść w wodzie, odstaw na 5-10 min. Do przesianej mąki wlej oliwę, rozpuszczone drożdże, dodaj sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., by podwoiło objętość.

Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy oraz suszone zioła. Podgrzewaj aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wystudź.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą przełóż na blat posypany mąką, rozwałkuj i nadaj jej kształt serca. Ułóż je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Każdy spód posmaruj sosem pomidorowym, posyp połową startego sera. Ułóż pokrojone w plasterki pomidory, posyp bazylią i serem, który pozostał. Piecz około 20 minut w temp. 200° C.

Sałatka krabowa

Składniki na 2 porcje: 8 dag ryżu, 2 jajka, 2 grejpfruty, 15 dag świeżych lub mrożonych paluszków krabowych, 3-4 łyżki kukurydzy z puszki, 1 świeży ogórek, po 1 łyżce majonezu i jogurtu naturalnego, sól, pieprz.

Wypłukany i odsączony ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedź, wystudź. Jajka włóż do garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Od momentu wrzenia wody gotuj je około 8 minut. Po wystudzeniu obierz jajka ze skorupek.

1 i 1/2 jajka pokrój w kostkę. Połówkę, która została przekrój na pół i pozostaw do dekoracji. ¾ ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Pozostały kawałek potnij w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz na sitku. Kilka paluszków krabowych odłóż do dekoracji, pozostałe zaś pokrój w niezbyt dużą kostkę. Grejpfruty sparz, wyszoruj pod bieżącą wodą. Z każdego odetnij górę (mniej więcej na wysokości ¾) i wydrąż środki.

Do miski włóż ryż, posiekane jajka, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ogórka i paluszki krabowe. Dodaj majonez oraz jogurt, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę przełóż do wydrążonych grejpfrutów. Udekoruj plasterkami ogórka, ćwiartką jajka i paluszkami krabowymi. Przed podaniem schłodź ją w lodówce.

Medaliony schabowe

Składniki na 2 porcje: 40 dag schabu wieprzowego, 3 łyżki mąki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 50 ml białego wytrawnego wina, 1 i 1/2 łyżki oleju, sól l świeżo mielony pieprz, 4 średnie marchewki, 8 dag masła, 3 łyżki miodu.

Umyte marchewki pokrój w plasterki lub kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w niezbyt grube plastry, aby otrzymać 4 kotlety. Każdą porcję mięsa lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej kotlety.

Na patelni roztop 3 dag masła z łyżką oleju. Włóż kotlety, lekko zrumień z każdej strony. Odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, by nie wystygły.

Na tej samej patelni, na tłuszczu, który pozostał, zeszklij posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej wino, gotuj ok. 5 min. Następnie wlej śmietankę. Gotuj 10 minut, często mieszając. Sos dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj przesmażone kotlety, duś jeszcze 10 minut.

Marchewki ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. W rondlu roztop pozostałe masło wraz 1/2 łyżki oleju, dodaj miód i wymieszaj. Następnie dodaj marchewki, wymieszaj, aby były pokryte glazurą. Duś pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną.

Darmowa książka: 15 przepisów dla dwojga (z komentarzem seksuologa!)


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje