Przejdź na stronę główną Interia.pl

Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią faszerowaną kuskusem

Podróże do krajów arabskich zostawiły chyba największy ślad w mojej kuchni. Uwielbiam tamtejsze słodko-korzenno-pikantne połączenia.

Kocham bogate w smaku, gęste pomidorowe sosy z cynamonem, kolendrą i mnóstwem uprażonego kuminu, chrupiące sałatki ze świeżych warzyw z dużą ilością orzeźwiającej mięty, pyszne kasze i najróżniejsze rodzaje kofty. Nigdzie indziej na świecie nie jadłam tak dobrze przyprawionego mielonego mięsa, jak w krajach arabskich. Kiedy więc zabieram się w domu do przyrządzania klopsików, z szafki z przyprawami najczęściej wyjmuję kumin, kolendrę, cynamon i ziele angielskie.

Reklama


Składniki:

Klopsiki:

250 g mielonej jagnięciny

250 g mielonej wołowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 jajko

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Sos:

2 puszki pomidorów krojonych bez skóry

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

½ gałki muszkatołowej

 1 łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy do smażenia lub oleju

rzepakowego

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Faszerowane cukinie:

2 cukinie

2/3 szklanki kuskusu

1 dymka

sok i skórka z ½ cytryny

1 łyżka oliwy do smażenia lub oleju rzepakowego

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

½ pęczka natki pietruszki

½ pęczka świeżej mięty

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

Przygotuj klopsiki. Mięso dokładnie wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, startym czosnkiem, posiekaną natką, 1 łyżeczką kuminu, kolendrą i jajkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw.

Przygotuj sos. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, po czym zeszklij w szerokim garnku na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodaj przyprawy i podgrzewaj przez 3 minuty. Dorzuć pomidory, cukier, szczyptę soli, świeżo zmielony czarny pieprz i duś na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Do sosu wrzuć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego uformowane z przyprawionego mięsa. Gotuj je w sosie przez 20-25 minut.

Przygotuj cukinie. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż miąższ łyżką. Wydrążone połówki cukinii obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, po czym zahartuj w wodzie z lodem i osusz dokładnie na papierowym ręczniku. Miąższ cukinii drobno posiekaj, posól i odciśnij na sicie z nadmiaru soku.

Kuskus podsmaż na 1 łyżce oliwy do smażenia. Zalej 2/3 szklanki osolonego wrzątku i odstaw. Gdy kasza napęcznieje i lekko przestygnie, wymieszaj ją z łyżka oliwy, odciśniętym miąższem cukinii, posiekaną drobno natką, miętą i dymką. Dopraw skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Farszem wypełnij połówki cukinii.

Gorące klopsiki podawaj z sosem i połówką faszerowanej cukinii.

 

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 50 minut

Czas marynowania: 12 godzin

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje