Reklama

Klejnoty stołu

Są piękne i nie tylko z nazwy przypominają kamienie szlachetne. Potrawom nadają szlachetny lekko kwaskowy smak, a ich właściwości zdrowotne są zaskakujące. Granaty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach.

 Krem z granatów

Składniki:

2 granaty

5 łyżek soku żurawinowego

Pół łyżeczki skrobi

250 ml kremówki

1 łyżka cukru

1 opakowanie masy śmietanowej malinowej

Przetnij granaty na pół. Z 2 połówek wyciśnij sok (za pomocą wyciskarki do cytrusów), dodaj sok żurawinowy. Z pozostałych połówek wybierz ziarenka, usuwając przy tym białe błonki. Skrobię wymieszaj z 2 łyżkami soku. Pozostały sok zagotuj z cukrem. Dodaj rozrobiona skrobię i gotuj 1 minutę, cały czas mieszając. Ostudzi i dodaj ziarenka granatu. Śmietanę ubij z masą śmietanową. Krem i kisiel nakładaj do połówek granatu

Reklama

Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 1260 kJ/301 kcal

 10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Souflaki z kurczaka z sosem tymiankowo-granatowym


  Składniki:

6 ząbków czosnku

Pół ogórka sałatkowego

200 g jogurtu

5 łyżek śmietany kremówki

200 g twarogu

Sól

Pieprz

800 g ziemniaków

9 gałązek tymianku

1 owoc granatu

4 filety z kurczaka (po 160g)

3 łyżki oleju

2 kromki pieczywa tostowego

175 ml oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

Sałata do dekoracji

Ząbek czosnku posiekać. Ogórek obrać i utrzeć na grubej tarce. Jogurt zmieszać ze śmietaną i twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki i 5 ząbków czosnku gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Owoc granatu przekroić, z połowy wycisnąć sok, z drugiej wybrać ziarenka. Mięso przekroić w poprzek, nadziać na szpadki do szaszłyków. Obsmażać na oleju przez 3-2 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.

Chleb pokruszyć. Ziemniaki i czosnek odcedzić (wodę zachować). Ziemniaki, czosnek 1/8 litra wody spod ziemniaków i pokruszony chleb ubić, dodając oliwę z oliwek. Dodać ocet i listki tymianku. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać sok z granatów, zagotować, dodać ziarenka Mięso podawać z sosem z granatów, do tego sałatę z tzatziki i pomidorkami.

Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 3780 kJ/903 kcal

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Kaczka z kapustą czerwoną i granatami


Składniki:

2 małe kaczki

sól, pieprz

pęczek tymianku

2 kawałki cynamonu

3 cebule

150 g dżemu jabłkowego

2 łyżki sklarowanego masła

Dwa słoiki czerwonej kapusty (po ok. 850 ml)

1 owoc granatu

1 łyżeczka cukru

3 łyżeczki octu winnego

Plastry jabłka i świeży tymianek do dekoracji

Kaczki natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć tymianek i cynamon, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczki piec na ruszcie w temp 175 st. C przez 2 godziny.

2 cebule pokroić w piórka. Po godzinie kaczki obrócić i od czasu do czasu polewać osoloną wodą, na blasze ułożyć pokrojone w piórka 2 cebule.

Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce sklarowanego masła. Dodać kapustę, gotować 20 minut. Owoc granatu wydrążyć, ziarenka dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Podawać udekorowane plastrami jabłka i tymiankiem. Doskonale smakują z kopytkami smażonymi na patelni.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama