Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kinga Paruzel: Mleko kokosowe i ryżowe

Często używam mleka roślinnego, bo jest zdrowe, bo jestem w stanie sama je wyprodukować w każdej chwili.

To bardzo proste przepisy, które wnoszą do wielu potraw, deserów i koktajli zupełnie inny smak. A najfajniejsze jest to, że są o wiele tańsze aniżeli dostępne w sklepach.

Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 10 min
Ilość: 500 ml x2

Składniki na mleko kokosowe:

Reklama

1 świeży kokos (można użyć wiórek kokosowych - 1 szklanka)
500 ml wody

Przygotowanie:


1. Otworzyć świeży kokos nakłuwając 2 dziurki za pomocą śrubokręta i młotka lub korkociągu. Wodę kokosową odlać do miseczki. Uderzając młotkiem w połowie otworzyć świeży kokos. Podważając nożem wyjąć miąższ.

2. Miąższ kokosa wraz z wodą kokosową i zwykłą wodą umieścić w blenderze i całość zmiksować około 2 minut.

3. Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki.

4. Mleko przelać do słoików, zużyć w ciągu 3-4 dni, przetrzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć słoikiem.

Składniki na mleko ryżowe:



1 szklanka ugotowanego ryżu
500 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Ugotowany ryż zmiksuj z wodą, miodem i ekstraktem waniliowym.

2. Całość przecedź przez sito wyłożone gazą i przelej do słoików.

3. Trzymać do 2 dni w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć

Możliwości:

- takie mleko możemy otrzymać z blanszowanych migdałów, płatków owsianych, soi - chcąc wzbogacić smak można dodać do mleka ziarenka wanilii, kakao lub cynamon

Przepis pochodzi z książki "NIE... ZWYKŁA KUCHNIA, bo każdy jest inny" - pierwszej książki kucharskiej Kingi Paruzel.

Absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunku Food Design, poznaliśmy w pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga "Ale Babka i robi to co lubi" oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+.

Jej książka to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia.

10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje