Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

Łosoś i szparagi - normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności.

Moja kuchnia to wolność, miłość, poszukiwanie i odkrywanie. Ziarenka maku rozsypane zmieniają zupełnie to danie. Różnica struktur, smaków, zapachów, kolorów to jest prawdziwe kulinarne podróżowanie.

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas całkowity: 80 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:


2 x 200 g filetów z łososia
pęczek szparagów zielonych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki maku
sól morska
cytryna

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki marynaty tj.: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód, olej sezamowy i ocet balsamiczny razem wymieszać.

2. Filety z łososia umieścić w marynacie skórą do góry. Trzymać 1 godzinę w lodówce.

3. Patelnię grillową rozgrzać. Łososia wyjąć z marynaty i smażyć zaczynając od strony mięsa, skórą do góry przez 3 minuty, odwrócić i ponownie smażyć 3 minuty do momentu kiedy ryba nabierze złotego koloru.

4. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać oczyszczone ze zbutwiałych końców zielone szparagi i smażyć przez 4 minuty. Doprawić solą morską i makiem.

5. Marynatę do ryb podgrzewać w rondelku do momentu kiedy się zredukuje tzn. zgęstnieje.

6. Rybę wykładać na talerz ze szparagami. Polać sosem i podawać z ćwiartką cytryny oraz jej skórką.

Możliwości:

- Mak można zastąpić sezamem.

- Ryby można podawać z sosem powstałym z redukowania mieszaniny: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżek sosu sojowego i startego 2 cm świeżego imbiru.

- Łososia można przygotować szybciej poprzez nałożenie na niego pasty powstałej z: połowy łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżek świeżej kolendry, 1 łyżki soku z cytryny. Rybę należy odstawić na blacie kuchennym na 15 minut i smażyć tak jak w przepisie powyżej.

Przepis pochodzi z książki "NIE... ZWYKŁA KUCHNIA, bo każdy jest inny" - pierwszej książki kucharskiej Kingi Paruzel.

Absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunku Food Design, poznaliśmy w pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga "Ale Babka i robi to co lubi" oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+.

Jej książka to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia.

10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje