Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kawa na ławę

Smakosze kawy z pewnością rozsmakują się w pysznych ciastach i deserach z jej dodatkiem.

Kawowa panna cotta

Składniki na 3-4 porcje: Na galaretkę karmelową: 2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki żelatyny. Na panna cottę: 1 czubata łyżeczka żelatyny, 125 ml śmietanki kremówki 30 proc., 125 ml mleka, 3-4 łyżki cukru, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Reklama

Przygotuj galaretkę. Żelatynę wsyp do kubka, zalej 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstaw. Gdy napęcznieje, wstaw kubek do większego naczynia z wrzącą wodą, mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Na patelnię wlej 2 łyżki wody i dodaj 2 łyżki cukru. Podgrzewaj na jak najmniejszym ogniu bez mieszania (od czasu do czasu potrząsając patelnią). Gdy cukier się stopi i zacznie ciemnieć zanurz dno patelni w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces karmelizacji. W rondelku zagotuj mleko z pozostałym cukrem, przestudź. Do mleka dodaj karmel oraz żelatynę, dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną galaretkę przelej do miseczek lub kokilek. Wstaw do lodówki, by dobrze stężała.

Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody, odstaw na 5 min. Do rondelka wlej śmietankę, mleko, dodaj cukier oraz kawę. Mieszając podgrzewaj a gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Gdy masa przestygnie, przelej ją na stężałą galaretkę karmelową. Naczynia z deserem wstaw do lodówki. Udekoruj tak jak lubisz, np. pokruszoną czekoladą.

Bezy z kremem kawowym

Składniki na 5-6 sztuk: Na bezy: 5 białek, 25 dag cukru szczypta soli. Na krem: 20 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki cukru, 1 i 1/2 łyżki mielonej kawy.

Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca przełóż ją do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj bezy o średnicy ok. 5 cm. Pamiętaj, by zachować między nimi odstępy, gdyż w trakcie pieczenia trochę urosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 110°C przez ok. 2 godziny. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezy, by wystygły (na kilka godzin a najlepiej na całą noc).

1 łyżkę kawy zalej 20 ml wrzątku, wystudź. Jajka wbij do miski, wsyp cukier. Postaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj mikserem ok. 5 min, aż masa stanie się jasna i puszysta. Miskę zdejmij z garnka i nadal miksuj, aż masa wystygnie. W drugiej misce utrzyj na puch miękkie masło. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce masy jajecznej. Na końcu małymi porcjami wlej kawę wraz z fusami. 3/4 kremu wyciśnij szprycą cukierniczą na połowę ciasteczek. Przykryj pozostałymi bezami, wierzchy udekoruj kremem i posyp kawą. Przechowuj w lodówce.

Deser jogurtowo-kawowy

Składniki na 2-3 porcje: Na warstwę jogurtową: 35 dag jogurtu naturalnego, 125 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, 1 czubata łyżka żelatyny. Na warstwę kawową: 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2-3 łyżeczki cukru, 2 czubate łyżeczki żelatyny.

Przygotuj masę jogurtową. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, przestudź. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż jogurt, dodaj przesiany cukier puder, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Masę śmietanowo-jogurtową podziel na trzy części. Do pierwszej części dodaj 1/3 rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj. Przelej do miseczek lub szklanek, wstaw do lodówki, by masa stężała.

Kawę i cukier rozpuść w 1 szklance gorącej wody, przestudź. Żelatynę rozpuść w 1 łyżce wrzącej wody. Wlej do kawy, wymieszaj. Zimną kawę podziel na dwie części. Pierwszą część przelej do naczyń na stężałą masę jogurtową. Wstaw do lodówki lub zamrażarki, by masa zastygła.

W międzyczasie do drugiej części masy jogurtowej dodaj 1/3 żelatyny, wymieszaj. Gdyby żelatyna stężała, możesz ją delikatnie podgrzać. Masę jogurtową wylej na stężałą masę kawową, wstaw do lodówki. W ten sam sposób przygotuj pozostałe warstwy deseru (kawową i jogurtową).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje