Przejdź na stronę główną Interia.pl

Karnawałowe wypieki

Zima to dobry czas na wypieki. W domu robi się przytulnie, pachnąco, rodzinnie...

Tort śmietanowy

Skład na 15 porcji:

Reklama

- Ciasto:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki tortowej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka octu

- szczypta soli

Masa:

- 1 litr soku owocowego np. pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe bez cukru

- 2 pojemniki śmietanki kremówki

- 4 łyżeczki rozpuszczalnej żelatyny

- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Podczas ubijania dodajemy po jednym żółtku i po kropelce octu. Obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy, mieszamy delikatnie łyżką, żeby ciasto nie opadło. Wylewamy do formy, pieczemy około 40 min. Wyjmujemy ciasto na deseczkę i odstawimy do wystygnięcia.

2. Z soku odlewamy 0,5 l. Rozpuszczamy w nim 3 budynie i, jeśli lubimy masę słodką, dosładzamy cukrem według uznania. Resztę soku doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do niego budyń, chwilę gotujemy, ciągle mieszając.

3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Podczas ubijania dodajemy żelatynę, wcześniej rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.

4. Chłodne, wystudzone ciasto kroimy na dwa krążki. Na jedną część wylewamy gorący budyń, na drugi krążek śmietanę. Gdy budyń wystygnie, sklejamy obie części. Wierzch dekorujemy pozostałą śmietaną. Wstawiamy ciasto do lodówki na 1/2 godz. Dekorujemy cytrusami ew. wiórkami czekoladowymi.

Wartość odżywcza jednej porcji 340 kcal Białko 7,1 g/ Tłuszcz 43 g/Cholesterol 98 mg

Serowe wiatraczki

Skład na 14 sztuk:

- 20 dag sera białego mielonego

- 7 łyżek mleka

- 6 łyżek oleju słonecznikowego

- 1 jajko

- 40 dag mąki

- 4 łyżki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- pół opakowania suszonych drożdży

- szczypta soli

- 1 puszka moreli w zalewie

- 1 jajko do smarowania ciasta

- mąka do podsypywania stolnicy

Przygotowanie

1. Ser miksujemy z mlekiem, olejem, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy je na cienki placek, następnie kroimy na kwadraty o boku 12 cm, a w każdym kwadracie nacinamy 3/4 boków po przekątnej.

3. Boki wiatraczków zakładamy do środka i lekko dociskamy palcem. Owoce odsączamy z zalewy i kładziemy na środku każdego ciasteczka.

4. Wiatraczki smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy np. makiem czy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 190 st. C. około 15-20 minut, aż ciasteczka staną się złote.

Wartość odżywcza 1 sztuki 95 kcal Białko 7,2 g/ Tłuszcz 10,2 g/Cholesterol 40 mg

Placek cytrusowy

Skład na 8 porcji:

- 4 mandarynki bez pestek lub 3 pomarańcze

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 25 dag migdałów lub szklanka łuskanych orzechów

- 2 jajka

- 3 czubate łyżki cukru

- pół łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

- 20 dag mąki kukurydzianej

- olej do wysmarowanie formy lub papier pergaminowy do jej wyłożenia

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza. Formę smarujemy olejem i prószymy bułką tartą lub mąką ziemniaczaną albo wykładamy papierem do pieczenia.

2. Starannie obrane ze skórki i białego podskórza mandarynki lub pomarańcze gotujemy w całości do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy na chwilę. Gdy nieco wystygną, miksujemy je np. blenderem na gładką masę lub przepuszczamy przez maszynkę.

3. Orzechy lub migdały mielimy. Wsypujemy je do masy cytrusowej, dodajemy mąkę kukurydzianą, cynamon, cukier, sól i proszek do pieczenia. Stałe miksując, dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ręcznie z ciastem.

4. Ciasto wykładamy do formy. Pieczemy około 1 godz. Lukrujemy np. lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego. Dekorujemy cząstkami cytrusów

To warto wiedzieć

Rada 1. Kupujmy cytrusy, zwłaszcza mandarynki, o jak najcieńszej skórce, bo to ona nadaje owocom gorzki smak.

Rada 2. Jeżeli jednak obawiamy się, że goryczka przedostanie się do ciasta, zniweluje ją kilka kropelek olejku waniliowego.

Rada 3. Wierzch placka cytrusowego jest podatny na przypalenie, dlatego po około 25 minutach pieczenia można go przykryć folią aluminiową, która zapobiegnie nadmiernemu brązowieniu. Placek cytrusowy przygotujmy wcześniej i odłóżmy w chłodne miejsce. Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | cytrus | przepisy

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (2)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje