Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kaczka na kilka sposobów

Z orzechami, z jabłkami, a może w maladze? Każda będzie wyśmienita.

Kaczka faszerowana

Składniki na 4-6 porcji:  1 kaczka (ok. 1,5 kg), 1/2 cebuli, 500 ml bulionu, 10 łyżek oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 150 ml czerwonego wina. Farsz: 35 dag mielonego mięsa, 1/2 cebuli, 3 żółtka, 20 dag wędzonej szynki, 16 zielonych oliwek, świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz, świeży rozmaryn.

Reklama

Farsz: cebulę posiekać, oliwki pokroić. Mięso wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, cebulą i oliwkami, doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kaczkę napełnić farszem. Cebulę zeszklić i dodać posiekany rozmaryn. Włożyć kaczkę i zrumienić. Podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 60 minut, podlewając bulionem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Dowiedz się więcej na temat: dania z kaczki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje