Przejdź na stronę główną Interia.pl

Już czas na grzybobranie!

Złota polska jesień i kosz pełen grzybów. A potem - do stołu!

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag grzybów leśnych, 1 pęczek włoszczyzny, 6 szkl. bulionu, 6-10 łyżek drobnego makaronu, 3 listki laurowe, po 3-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., 1/2 pęczka natki.

Reklama

Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zagotować bulion. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotować razem kilka minut. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić je w plasterki, poddusić na maśle. 

Do bulionu wsypać makaron, zamieszać. Poczekać, aż bulion ponownie zacznie się gotować. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Dodać podduszone grzyby. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Śmietanę wlać do zupy ciągle, mieszając. Natkę opłukać, osuszyć, poodrywać listki, posiekać. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać natkę. Gotową zupę rozlać do talerzy. Zamiast makaronu do zupy można dodać ziemniaki.

Naleśniki z grzybami

Składniki na 4 porcje: Naleśniki: 2-2 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 szklanki mąki, tłuszcz do smażenia, sól do smaku. Farsz: 50 dag grzybów leśnych, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, natka pietruszki, 1-2 łyżki tartej.

Składniki na naleśniki wymieszać starannie na gładką masę (można mleko pomieszać pół na pół z gazowaną wodą mineralną). Ciasto odstawić na kwadrans lub pół godziny.

Rozgrzać tłuszcz, porcjami wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Trzymać w cieple.

Grzyby oczyścić, kilkakrotnie umyć, poszatkować. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić ją na gorący tłuszcz, dodać grzyby, sól i pieprz. Dusić grzyby na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dodać do nich bułkę tartą. Napełnić nimi naleśniki. Podawać ciepłe.

Kurczak z grzybami

Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka, 40 dag grzybów (najlepiej leśnych lub mieszanych), 1 duża cebula, 5 dag świeżo tartego parmezanu, 150 ml bulionu drobiowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sok świeżo wyciśnięty z cytryny, suszony tymianek, sól, pieprz.

Grzyby starannie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulkę, mieszając, zeszklić ją.

Do uduszonej cebuli dodać pokrojone grzyby, doprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Dusić około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Wymieszać z parmezanem. Filety oczyścić, umyć, osuszyć, wyciąć w nich kieszonki. Skropić sokiem z cytryny.

Mięso napełnić farszem, zapiąć wykałaczkami. Obsmażyć w rondlu, dodać gorący bulion, dusić około 15 minut.

Leśne kotlety

Składniki na 4 porcje: 60 dag świeżych grzybów, 2 cebule, 1 czerstwa bułka, 5-6 łyżek tartej bułki, 2 jajka sól, pieprz, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki masła.

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Grzyby starannie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałeczki.

Masło rozgrzać. Wrzucić grzyby i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie. Przepuścić razem z odciśniętą z mleka bułką przez maszynkę. Na oleju zeszklić posiekaną cebulkę. Wymieszać z masą grzybową, jajami i połową tartej bułki (masa powinna być dość gęsta). Przyprawić solą i pieprzem.

Formować płaskie kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące.

Zapiekanka z ziemniakami

Składniki na 4-6 porcji: 1,5 kg ziemniaków, 50 dag cebuli, olej,  majeranek, 50 dag grzybów, sól, pieprz, 15 dag żółtego sera, 40 dag kwaśnej śmietany, 3 jajka.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokrojoną w talarki i grzyby usmażyć na złoto na osobnych patelniach. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zmiksować z jajkami, doprawić.

W natłuszczonej formie żaroodpornej ułożyć warstwę ziemniaków, posmarować sosem śmietanowym. Na tym rozkładać warstwami cebulę, grzyby i ziemniaki, smarując sosem i posypując serem, aż do wyczerpania składników. Zapiekać około 30 minut w temp. 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje