Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jemy polskie jabłka!

Rosyjskie embargo na polskie owoce i warzywa wywołało natychmiastową reakcję. "Jedzmy polskie jabłka! Zagrajmy Putinowi na nosie!" - wzywają internauci. Jeśli chcecie się przyłączyć do akcji, mamy dla was kilka przepisów - nie tylko na ciasta z jabłkami. Z jabłek można zrobić też zupę i zapiekankę!

Składniki:

Reklama

1 kg polskich jabłek

Opakowanie budyniu waniliowego

6 łyżek + 75 g cukru

5 łyżek + 150 ml polskiego soku jabłkowego

5 łyżek + 350 ml mleka

100 g śmietany

450 g mąki

42 g świeżych drożdży

200 g miękkiego masła

1 jajko szczypta soli

75 g płatków migdałowych

 Mąka i tłuszcz do formy

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami soku jabłkowego i 2 łyżkami cukru. 150 ml soku zagotować i dodać jabłka, gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać rozrobiony budyń, gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, przełożyć do miski, ostudzić.

Pozostały budyń zmieszać z łyżką cukru i 5 łyżkami mleka, wlać do 150 ml gotującego się mleka, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Przełożyć do miski, wmieszać śmietanę, zabezpieczyć folią spożywczą.

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać 100 ml ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mleka, zmieszać z odrobiną maki z brzegu. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Dodać jeszcze 100 ml ciepłego mleka, 100 g masła, jajko, sól, wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego i odstawić na 45 minut (powinno podwoić objętość).

Ciasto krótko wyrobić. Połowę ciasta rozwałkować na krążek (30 cm O) i wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Nałożyć przygotowaną masę budyniową (z sokiem). Pozostałe ciasto również rozwałkować włożyć do tortownicy, brzegi obu warstw ciasta lekko docisnąć do siebie. Odstawić na 15 minut. W cieście porobić wgłębienia i nakładać w nie na przemian kawałki masła i budyń. Posypać migdałami i 75 g cukru. Piec 30-35 minut.

Podawać z bitą śmietaną.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje