Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jedyne zdrowe fastfoody

Chcesz zmienić niejadka w łakomczuszka? Zacznij od domowego hamburgera.

Hamburger

Reklama

Składniki na 4 porcje: 30-40 dag mielonego mięsa wołowego, żółtko, ząbek czosnku, cebula, 2 pomidory, 1/3 główki sałaty lodowej, sól, pieprz, 4 bułki na hamburgery, majonez, olej do smażenia

1. Mięso wołowe przełóż do miski, dodaj żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób dłonią na jednolitą masę.

2. Sałatę lodową podziel na liście. Te mniej kruche odrzuć, pozostałe umyj pod strumieniem bieżącej wody. Po osuszeniu pokrój sałatę w paseczki, zaś pomidory i cebulę - w plastry.

3. Z mięsa uformuj okrągłe i płaskie kotlety odpowiadające średnicą bułce. Powinno być ich osiem, po dwa na każdy hamburger. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. W tym samym czasie bułki opiecz w tosterze.

4. Na każdym spodzie bułki ułóż sałatę, potem kotlet, posmaruj majonezem, ułóż na nim plasterki pomidora i cebuli, przykryj drugim kotletem, posyp sałatą i przykryj wierzchem bułki. Podawaj natychmiast.

Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 495 kilokalorii

Udka w panierce płatków

Składniki na 4 porcje: 8-12 niewielkich udek kurczaka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1-2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2-3/4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych, sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia

Na marynatę: sól, świeżo mielony czarny pieprz, curry, słodka i ostra papryka, liść laurowy, oregano, 2-3 łyżki sosu sojowego, 5-6 łyżek oleju, cebula

1. Połącz składniki na marynatę, dodaj cebulę pokrojoną w plastry. Ilość soli, pieprzu, curry i obu rodzajów papryk zależy od upodobań. Im będzie ich więcej, tym udka będą bardziej pikantne. Do marynaty włóż udka, wymieszaj i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

2. Z mleka, mąki, jajek i proszku do pieczenia przygotuj ciasto jak na naleśniki i odstaw na 15-20 min. Po tym czasie zamieszaj ciasto i zobacz, czy nie jest za gęste (a powinno być dosyć gęste!) lub za rzadkie. Dodaj pokruszone płatki kukurydziane i wymieszaj.

3. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. W cieście z płatkami zanurzaj każde udko i smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, by osączyć z tłuszczu, a następnie przełóż do żaroodopornego naczynia.

4. Piekarnik rozgrzej wcześniej do temperatury 180° C. Udka zapiekaj 10-30 min - im są większe, tym dłużej trzeba je zapiekać. Podawaj z ulubionym sosem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 470 kilokalorii

Smażone minipizze

Składniki na 4 porcje:

Na ciasto: 30-35 dag mąki, 3 dag świeżych drożdży (ok. 1/3 opakowania 10 dag), sól, 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżka oliwy, szczypta cukru, sól

Na farsz: 30 dag pieczarek, 2-3 pomidory, 2 cebule, olej, ząbek czosnku, 20-25 dag żółtego sera, przyprawa do pizzy (lub oregano, cząber, bazylia, czosnek wg uznania)

1. Składniki na ciasto wymieszaj dodając ciepłą, przegotowaną wodę. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz też najpierw z niewielkiej ilości mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić. Po wyrośnięciu połącz zaczyn z pozostałymi składnikami i wyrób ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne. Przełóż do suchej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce, by wyrosło.

2. W tym czasie pieczarki obierz ze skórki, pokrój w plasterki i usmaż na oleju. Cebulę zeszklij, dodaj pokrojone pomidory, połącz z pieczarkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Duś kilka minut. Na koniec dodaj przyprawy.

3. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na części. Z każdej zrób nieduży płaski placuszek. Placki smaż na suchej patelni pod przykryciem (lub już z dodatkami tradycyjnie upiecz w 250° C). Gdy pizze będą jeszcze gorące, nałóż również ciepły farsz. Każdą posyp startym serem. Możesz zapiec je jeszcze w piekarniku.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 410 kilokalorii

Sajgonki

Składniki na 5-6 porcji: 5 dag ugotowanego makaronu sojowego, 3 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 3 cebulki dymki ze szczypiorem, korzeń pietruszki, 2 łodygi selera naciowego, 20 dag mielonej wieprzowiny, duża marchew, 1/2 pęczka kolendry, 1/2 ogórka, łyżka słodko-kwaśnego sosu, chili, 2 łyżeczki sosu rybnego, łyżeczka cukru (np. brązowego), papier ryżowy (15-18 sztuk), olej do głębokiego smażenia

1. Makaron pokrój na małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce. Pietruszkę, dymki ze szczypiorem, kolendrę oraz łodygi selera drobno posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ogórek wraz ze skórką pokrój w słupki.

2. W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. 3 minuty smaż, mieszając czosnek, imbir, pietruszkę i dymki. Dodaj wieprzowinę i seler, smaż kolejne 3 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodaj marchew, kolendrę, ogórek, chili, sosy, cukier i makaron. Dokładnie wymieszaj i odstaw, aż farsz całkiem wystygnie.

3. Krążki papieru ryżowego zwilż przegotowaną letnią wodą za pomocą pędzelka (z obu stron). Na dolnej połowie każdego krążka ułóż 1 i 1/2 łyżki farszu. Zawijaj je jak gołąbki lub formuj ciasny rulon. Następnie odłóż na 15 minut zawiniętą stroną pod spód.

4. W głębokim garnku rozgrzej olej, ostrożnie wkładaj po 3-4 sajgonki, smaż na złoty kolor, sprawdzając, czy się nie rozpadają. Podawaj jeszcze gorące.

Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 445 kilokalorii

Świat i Ludzie 2/2012


Dowiedz się więcej na temat: hamburger | pizza | sajgonki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama