Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak upiec kaczkę?

Aromatyczna, dobrze przyprawiona, z lampką czerwonego wina – może stanowić miłą odmianę w twoim menu. Czasem pozwól sobie na coś ekstra.

Ten rodzaj drobiu daje wiele możliwości. Kaczkę można piec, smażyć, dusić, marynować, a nawet grillować. Ważne, żeby była soczysta i miała jak najwięcej mięsa.

Reklama

Kaczki pieczone w całości zazwyczaj faszerowało się w polskiej kuchni kaszą gryczaną, cielęciną, wątróbkami, a nawet wieprzowiną. Nacierało się ją solą, pieprzem i majerankiem i podawało upieczone z żurawiną. Pierś z kaczki (którą dostaniesz i przyrządzisz najszybciej) możesz przygotować w lżejszej wersji. 

Jeśli lubisz mocniejsze, orientalne smaki, do kulinarnych prób z udziałem kaczki dobre będą: słodko-pikantny chiński sos chili, sos sojowy, sosy chińskie z serii Blue Dragon, kolendra, trawa cytrynowa. Sosem (lub mieszanką) natrzyj piersi kaczki na noc, a potem wstaw je do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. godzinę. W trakcie pieczenia łyżką odlej wytopiony tłuszcz.

Z owocową nutą

Dobrym pomysłem jest upieczenie piersi kaczki w rękawie. W połowie pieczenia dorzuć do mięsa morele, suszone śliwki, jabłka i gruszki, rodzynki, a nawet orzechy. Kaczka świetnie smakuje i pięknie wygląda w pomarańczach. Skórkę z pomarańczy potnij w cienkie paseczki, a miąższ w półplasterki. Wyciśnij z owocu sok, wymieszaj z dwiema łyżkami wody, łyżeczką mąki i skórką pomarańczy. Pod koniec pieczenia mięso posmaruj miodową polewą, dodaj plastry pomarańczy i zielony pieprz. Piecz kwadrans.

Z warzywami

Do kaczki pasuje też zielenina: szparagi lub szpinak. Filet zostaw na noc w marynacie z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, cytryny i tymianku. Szparagi grilluj na patelni, a jeśli wybierasz szpinak, lekko zblanszuj go na patelni. Nałóż listki na pokrojoną w plastry, usmażoną kaczkę i polej sosem. Najlepszy będzie słodki. Do szparagów pasuje daktylowy. Usmaż daktyle z cukrem, czerwonym winem i octem balsamicznym. Pycha! Kaczka ma swój niepowtarzalny smak. Uważaj więc, by nie zabić go nieodpowiednimi przyprawami.

Dowiedz się więcej na temat: jak piec kaczkę | kaczka | Kaczka w pomarańczach

Reklama

Wasze komentarze (7)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje